A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal már készül a nyári ellenőrzésekre. A hivatal a napokban küldte ki hírlevelét a regionális és megyei élelmiszer-ellenőrző hatóságoknak, melyben közlik, hogy fokozottan ellenőrzik a kiemelten látogatott vendéglátóhelyeket és kereskedelmi egységeket, szállodákat, éttermeket, büféket, piacokat, vásárcsarnokokat, valamint a nagy élelmiszer-áruházakat. A nyári időszakban közétkeztetést, csoportos étkeztetést biztosító egységek, nyári táborok, rendezvényszervezők is számíthatnak váratlan ellenőrzésekre. A szakemberek elsősorban az ételmérgezések megelőzését szolgáló higiénés rendszabályok betartását vizsgálják, de kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetének és nyomon követhetőségének ellenőrzésére, a feketegazdaság kiszorítására is. Kiemelt szempont a fogyasztók megkárosításának megelőzése is.