Ugrás a tartalomra

Nem veszélyeztetett faj többé az óriás panda

Létrehozva
Túl sokan vannak, lekerültek a vörös listáról. Ilyen is ritkán fordul elő.

A természetvédelem szimbólumaként is ismert óriáspandák többé nem veszélyeztetettek – jelentette ki egy szakértői csoport. A Természetvédelmi Világszövetség a napokban frissíti úgynevezett vörös listáját, amelyről most lekerültek a pandák, miután a szervezet fél évszázadig küzdött a kihalásuk megakadályozásáért.

Panda bébi

Panda bébi

2003-ban hozzávetőleg 1600 óriáspanda élt vadonban, 2014-re számuk 17 százalékkal nőtt. Bár nehéz megbecsülni az utódok számát, a legfrissebb becslések szerint jelenleg 2060 panda él, közülük 1864 felnőtt. A gyarapodás tehát megerősíti a kínai kormány intézkedéseinek hatékonyságát.

Egy sikeres program

Egy sikeres program

A Természetvédelmi Világszövetség jelentése ugyanakkor nem csak jó hírekkel szolgál. A következő 80 évben az óriáspandák egyharmadának otthonául szolgáló bambuszerdők az éghajlatváltozás miatt zsugorodhatnak, a természetes élőhely csökkenése miatt pedig újra visszaeshet a pandapopuláció.

Most már tehát nem a fajt kell védeni, hanem az erdőket. Elsősorban az erdővédelmi intézkedések folytatása szükséges a szövetség szerint.