Ugrás a tartalomra

Segít a lelkisegély-szolgálat

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 20. hétfő 11:19
Egy avasi tízemeletesből zuhant ki egy idős férfi kedden délután. A rendőrség még vizsgálja az ügyet, de annyi már biztos, hogy nem bűncselekmény, hanem valószínűleg öngyilkosság történt. Az ilyen tragédiák elkerülésében igyekeznek segíteni a lelkisegély-szolgálatok. A tapasztalatok szerint az ünnepek előtt, alatt és után jelentősen megnő a segítséget kérő emberek száma. A miskolci telefonszolgálat az egyik az országban, ahol a nap 24 órájában fogadják a hívásokat.

Egy idős ember vesztette életét kedden délután az Avason. A 74 éves férfi az egyik középszeri tízemeletesből zuhant ki. A rendkívüli haláleset körülményeit a miskolci rendőrség még vizsgálja. De annyit már most is megerősítettek, hogy bűncselekmény gyanúja nem merült fel. A férfi tehát valószínűleg önként vetett véget az életének.

A statisztikák szerint Magyarországon az elmúlt években nem változott az öngyilkosságok száma. 2017-ben valamivel több mint 1630-an, 2018-ban pedig körülbelül 1650-en vetettek véget az életüknek. Az öngyilkosság megelőzése a célja a lelkisegély-szolgálatoknak. Az ünnepek előtt, alatt és után jóval többen kérnek segítséget, mint máskor.

A december volt a legforgalmasabb hívásszámmal rendelkező hónap. Tavaly 1025 hívás volt összesen. Ehhez képest egy átlagos hónapban 7-800 hívás érkezik be a Miskolci Lelkisegély Telefonszolgálathoz az ország településeiről.

Molnár Erzsébet szakmai vezető elmondta, az ünnepek alatt a magányos emberek telefonáltak, utána pedig a csalódottak. - Arról számolnak be, hogy nem úgy alakult az ünnep, ahogy elvárták volna. Ugyanakkor meg kockázati tényezőt jelentenek a rövid nappalok, amik szintén befelé forduláshoz vezethetnek. Ez nehéz időszak, a depressziónak is kedvező.

A szakmai vezető elmondta, Magyarországon öt éjjel-nappal hívható lelkisegély-szolgálat működik, ebből az egyik a miskolci, ahol jelenleg megfogyatkozott az ügyelők létszáma. Ezért képzést szeretnének indítani, amire várják a jelentkezőket az alábbi telefonszámon: 06 30 365 2576

További hírek

Olvasnivaló