Ugrás a tartalomra

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat - miskolci is van a díjazottak között!

MTI
Utoljára módosítva
2019. december 08. vasárnap 17:30
Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Dés László Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész, előadóművész, zeneszerző a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2019. december 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Ádám Veronika professor emerita, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Semmelweis Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát és azóta az Orvosi Biokémiai Intézetben dolgozik, 24 évig annak vezetőjeként.

Bachman Gábor Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar építész-tervezőművész a közép-európai régiót a hatások gyűjtőhelye és kiindulópontjaként értelmezi építészeti alkotásaiban, törekedve a klasszikus-kortárs építészet ütköztetésére.

Balogh Kálmán, miskolci születésű cimbalomművész pályafutásának évtizedei alatt több saját zenekart alapított, kiemelkedően gazdag előadóművészi pályája mellett nagy gondot fordít az oktatásra is. Tanít középfokon zeneművészeti szakgimnáziumokban és alakulása óta a Zeneakadémia népzene tanszékén.

Bak Imre Kossuth-, Herder- és Munkácsy-díjas festő művész életművét a geometrikus absztrakció jellemzi.

Dés László Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész 45 éves pályafutása során 40 szerzői lemezt készített. A nemzetközi hírű dzsesszzenész több mint negyven filmhez írt zenét, ezek közé tartozik az Egymásra nézve, a Szerelem első vérig, a Sose halunk meg.

Exterde Tibor szerkesztő-műsorvezető, az Aréna és az InfoRádió reggeli adásának műsorvezetése mellett a Paragrafus című magazin létrehozójaként, műsorvezető-szerkesztőjeként is tevékenykedik.

Neuwirth Anna Mária néptáncpedagógus 24 éven keresztül volt a Bihari János Táncegyüttes vezetője. Foltin Jolánnal, Karcagi Gyulánéval, Salamon Ferencnével kidolgozta azt a tananyagot és a hozzátartozó taneszközöket, amelyek megalapozták az iskolai néptáncoktatást.

Keresztes Ilona vezető szerkesztő 1998 óta a Kossuth Rádió munkatársa. Számos téma között a család a legfontosabb számára. A Vendég a háznál című műsorban 2000 óta folyamatosan közreműködik riporterként, nyolc éve pedig felelős szerkesztőként irányítja a csapatot.

Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella nyugalmazott testnevelő tanár és mesteredző, ma is aktív szaktanácsadó 1949 és 1957 között 26 alkalommal játszott a válogatottban

Tóth Ildikó Jászai Mari-díjas, érdemes művész  több mint 20 filmben szerepelt, többek között láthatták a nézők a Rokonok, a Jadviga párnája, a Felhő a Gangesz felett és az Aurora Borealis című alkotásokban.

 

 

További hírek

Olvasnivaló