Ugrás a tartalomra

Az önkéntes nagymama nem szolga!

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. október 01. péntek 11:53
A Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány két ősi igényt köt össze egymással: a nagymamákat, akik segíteni akarnak és a kisgyermekes családokat, akiket sosem lehet eléggé támogatni.

A nyugdíjas évek elérése után hirtelen felszabadulnak az ember kapacitásai, holott a közhiedelemmel ellentétben lenne még benne aktivitás. Sokszor ezeket a családba csatornázzák át, azonban vannak olyan élethelyzetek, amikor erre nincsen lehetőség. A szándék adott, mit lehet hát tenni?

Itt jön be a képbe a Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány, ami az önkénteseket összeköti olyan, 6 éven aluli gyermeket nevelő családokkal, akik segítséget kérnek. Oláhné Lajtos Julianna, a szervezet koordinátora elmondta, a támogatók olyanok, mint egy nagymama vagy egy családi barát, de az alapítvány nem bébiszitter szolgálat.

Mindent előre megbeszélnek

A családdal együtt történik minden és lefektetik a „szabályokat”, hogy elkerüljék a kellemetlen szituációkat. Az önkéntesek előre meghatározzák, hogy milyen jellegű tevékenységekben tudnak asszisztálni és hogyan. Közös főzés, takarítás, séta, bevásárlás és még sorolhatnánk. Nem helyette, hanem együtt. A segítség egyszerre az, ami és még emellett tanulás, illetve felnőtt társaság, amiről valószínűleg sok kisgyermekes ember tudja, hogy milyen sokat ér.

A képletet megfordítva, az önkéntes részéről is előfordulhatna, hogy félreértelmezi a kapcsolatot, ami ellen szintén véd a keretek előre meghatározása. Például van egy lefixált végdátum (általában 1 év), amíg a „kapcsolat” hivatalosan tart. Persze ezután is folytatódhat az összefonódás – erre van is több példa –, azonban ez már nem alapítványi, hanem baráti keretek között történik.

Fotók: Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány

Az önkéntesek egyébként felkészülten érkeznek a családokhoz: képzéseken vesznek részt – erre most is lehet jelentkezni! – és megtanulják, hogyan tudnak anélkül segíteni, hogy teherré válnának. „Befogadó” család sem lehet akárki, a koordinátorok felmérik a körülményeket és az igényeket, mielőtt összekapcsolnák a feleket.

Nyilvánvalóan nagyon fontos tényező egy ilyen jellegű kapcsolatban a bizalom kérdése, hiszen a családok az otthonukba engednek be egy idegent. A kölcsönös megállapodás ez igyekszik elősegíteni.

Mindenkinek jó

Oláhné Lajtos Julianna tapasztalatai szerint azok lesznek önkéntesek, akiknek még nincsen unokájuk, vagy a gyermek már elég idős és nincs annyi szüksége a nagyira. Sokan a családi társaság miatt csinálják, mások pedig a segítők közössége miatt.

Jellemzően azok a családok kérnek segítséget, ahol a nagyszülő még dolgozik és kevesebb a kapacitása besegíteni. Az is könnyen előfordulhat, hogy egymástól távol élnek a családtagok, vagy apa távol dolgozik, hosszabb ideig. És sajnos előfordul, hogy egészségügyi állapota miatt nem képes segíteni a nagyszülő, vagy már nincsen közöttünk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!