Ugrás a tartalomra

Böjt, a mai kor emberének is

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. március 01. vasárnap 13:06
Hamvazószerdán, vagyis idén február 26-án kezdődött a húsvét előtti nagyböjt. Van, aki elkötelezettségből, és van, aki az egészsége megőrzése miatt böjtöl. Lelki és testi oldalról is körbejárjuk a témát.

A böjt nem csak az étkezés megvonására vonatkozik – mondja a Szent Imre templom plébánosa, Berkes László. – Ez egyfajta önmegtartóztatást jelent, ami életünk egyéb területein is megtörténhet. A modern ember ugyanis számtalan élvezeti cikkel él, tehát böjtöt tarthatunk a dohányzásban, az alkoholfogyasztásban, a csokoládénassolásban, a tévénézésben vagy akár a szórakozás egyéb fajtáiban. Valaminek a megvonása azonban nem feltétlenül kell hogy komorságot is hozzon az életünkbe. Inkább a fegyelmezettségről, az önfegyelemről beszélek, hiszen enélkül nem tudunk szeretni sem. Gondoljunk csak bele az anya helyzetébe, akinek az asztalán van ugyan étel, de csak éppen elegendő: nem engedheti meg magának, hogy először ő egyen, mielőtt ne látta volna el gyerekeit. Az önmegtartóztatás képességével az ember másképp látja az életét: tudja, hogy ajándékba kapta azt az Istentől – mondta Berkes László.

Gulyásné Debreczeni Ildikó nem tartja megterhelőnek a modern ember böjtjét. A dietetikus szerint a böjt nem egyenlő az éhezéssel. – Táplálkozásunk alapját a gabonák képezik. Főleg teljes kiőrlésűeket érdemes enni, hiszen az ezekben lévő korpa megköti a nedvességet, jobban telít, leköti a gyomorsavakat, így csökken az éhségérzetünk. A zöldségek és a gyümölcsök is nagyon fontosak, hiszen ezek magas rosttartalma miatt szintén jobban elviseljük az ételmegvonást. Valójában egy nagyon fontos vitamint csak az állati eredetű élelmiszerekből tudunk magunkhoz venni: a B12-t, ami a vérképzéshez elengedhetetlen. Még a vasat is pótolhatjuk ribizli, áfonya és sóska elfogyasztásával, a szükséges mennyiséghez azonban ezekből nagyon sokat kell fogyasztanunk – összegzett a dietetikus.
Ezeket az összetevőket tehát egy szigorú, negyvennapos böjtnél érdemes kapszula formájában pótolni. Az ételmegvonást nem kell tartaniuk a gyerekeknek, a betegeknek, az időseknek, a kismamáknak és a komoly fizikai munkát végzőknek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!