Ugrás a tartalomra

Díjakat adtak át a Nemzetiségek Napján

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. december 04. péntek 12:52
A nemzetiségeket ünnepelték a miskolci Városházán. 2012-ben nyilvánította az Országgyűlés december 18-át a Nemzetiségek Napjává, ám idén a vírushelyzet miatt korábban tartották meg a hagyományos ünnepséget.
Nemzetiségek Napja a városházán | KÉPGALÉRIA

Miskolc önkormányzata elismeréseket adott át mindazoknak, akik munkájukkal aktívan hozzájárultak a nemzetiségi kultúra megőrzéséhez.

Miskolc kilenc nemzetiségi önkormányzata közül a járványügyi helyzet miatt idén öten terjesztettek elő kitüntetésre méltó személyeket.

Az ünnepi alkalmon Nikolaeva Marija bolgár, Szalay Józsefné görög, Polonkainé Valcsev Ivanov Éva örmény,  Dr. Kovács János ruszin, valamint Bárány Péter a szlovák nemzetiségi önkormányzat tagjai vehettek át elismerést.

Méltatások:

Nikolaeva Marija 1933-ban Bulgáriában született, itt járta ki iskoláit, és itt ismerkedett meg későbbi férjével, Mazsaroff Miklóssal. 1958-ban költöztek Magyarországra, Miskolcra. Előbb a Semmelweis, majd a megyei kórház szemészeti osztályán dolgozott, utóbbi alapító orvosa volt. 1974-ben megkapta az adjunktusi kinevezését, és ettől az évtől, egészen nyugdíjba vonulásáig, a Vasútegészségügyi Szolgálat MÁV Rendelőintézetében látta el a hozzá forduló betegeket. 2010-ig Miskolc egyik legjobb szemész szakorvosaként gyógyította a városban élő gyerekeket, fiatalokat és időseket. Az 1995-ben megalakult Miskolci Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat alapító tagja volt, 3 évig az elnöki tisztséget is betöltötte, majd 2009-ig a vezetőség tagjaként tevékenykedett a városban élő bolgárok összefogásáért. Azóta is folyamatosan segíti a nemzetiségi önkormányzat tevékenységét, különösen a művészeti, kulturális területen tevékenykedik. Ő alapította meg 12 évvel ezelőtt a Mazsaroff Miklós díjat, amit magánadományként maga finanszíroz. A Miskolcon és környékén élő tehetséges fiatal magyar képzőművészeket díjazzák, ezzel támogatja, hogy tovább tudják folytatni alkotótevékenységüket. Szívvel-lélekkel magyarnak is érzi magát, minden Miskolchoz köti: gyermekei itt születtek, családi élete és munkája is idekötötte, édesanyját és férjét Miskolcon temette el. Három gyermeke, hét unokája és öt dédunokája van, ők szintén Magyarországon születtek, és viszik tovább a bolgár hagyományokat is. A fentiek alapján méltó a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat és Miskolc város elismerésére.

Szalay Józsefné (született: Karidopulu Lambrini) már Miskolcon született, szülei a miskolci görög kolónia első generációjához tartoztak. Iskoláit is itt végezte és a görög közösség aktív tagjaként nőtt fel, mindennapjaiba beleivódott a görög életforma, a hagyományok, családjukban mindkét nyelvet használták. Férje miskolci, házasságkötésük óta itt élnek. Három gyermek édesanyja, akiknek nevelése a görög hagyományok megélésével, a görög és a magyar kultúra átadásával történt. Nagy fájdalommal élte meg, hogy korosztályából többeket elveszített, ennek ellenére továbbra is támogatta a görög közösséget. Korábbi aktivitását – rendezvényeket szervezett, amiken maga is részt vett – szembetegsége már korlátozta ugyan, ám az elmúlt években is önzetlenül támogatta a görög kultúra és hagyományok ápolását szolgáló programokat. Mostanság leginkább családi körben adja tovább a beleivódott görögségét. Legnagyobb örömét az elmúlt hónapokban született legkisebb unokája, Patrik jelenti, akinek érkezése bearanyozza a mindennapjait. A nemzetiségi önkormányzat ezzel a díjjal szeretné megköszönni a görög kolónia részére nyújtott támogatását.

Polonkainé Valcsev Ivanov Éva aktívan részt vesz a Miskolci Örmény Nemzetiségi Önkormányzat rendezvényeinek szervezésében, ezeken a programokon személyesen is részt szokott venni. Éveken keresztül főleg szervezésben, valamint a lebonyolításban, kivitelezésében vállalt szerepével nagymértékben hozzájárult a nemzetiségi önkormányzat működéséhez, és ahhoz, hogy rendezvényeiket sikerrel megtartják. Az önkormányzati munka aktív résztvevője, a megbízásokat, a rábízott feladatokat a legjobb tudása szerint, lelkiismeretesen, magas színvonalon végzi. Két gyermek édesanyja, családja és munkája mellett a Várva Várt Alapítvány miskolci irodáját is vezeti – így nemcsak az örmény önkormányzat, hanem az egész város érdekében végez elismerésre és kitüntetésre méltó munkát.

Dr. Kovács János 1965. július 13-án született Abaújszántón. Humán érdeklődése lévén elsősorban a történelmet, az irodalmat kedvelte, de érdekelte a földrajz is, és különösen mély nyomot hagyott benne a latin nyelv. Érettségi után Miskolcon folytatott egyetemi tanulmányokat az Állam- és Jogtudományi Karon, itt szerzett jogi diplomát. Tudását több cégnél kamatoztatta, közben egyéni ügyvédként tevékenykedett. Felkérést kapott a Tiszavasvári városháza hivatalának vezetésére, ahol később jegyző lett. Hivatalvezetőként több alkalommal részesült belügyminiszteri dicséretben. 2007 tavaszától 2019 őszéig megyei közgyűlés főjegyzője volt. Munkája legfőbb vezérelvének azt tartotta, hogy a megye polgárai a lehető legmagasabb szintű közszolgáltatásban részesüljenek. Kiemelkedő szaktudással segítette és irányította a megyében megalakuló önkormányzatokat. Megkülönböztető figyelemmel kísérte a nemzetiségi önkormányzatok alakulását, működését. Személyes kapcsolatot alakított ki a ruszin nemzetiségi önkormányzatok vezetőivel, támogatta a ruszin kultúra és identitás megerősítését. A nemzetiségi önkormányzat rendezvényein rendszeres részt vett, köztiszteletben álló, megbecsült vendégként tisztelték. Kutatásokat végzett a ruszinok által is tisztelt II. Rákóczi Ferenc életéről és munkásságáról. a nemzetiségi önkormányzat elismeréssel, tisztelettel adózik dr. Kovács Jánosnak.

Bárány Péter idetelepülő szlovákok gyermekeként született 1950-ben Bükkszentlászlón, azóta is itt él családjával. Egerben nevelőtanári diplomát, majd humánerőforrás menedzser képesítést szerzett. Szakdolgozatát „A Szlovák Nemzetiség Magyarországon” címmel írta. Miskolcon a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elsőként alakult meg 1994-ben, s ennek elnöki tisztét azóta is Bárány Péter tölti be. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szlovák Területi Nemzetiségi Önkormányzatnak is tagja, ahol elnökhelyettesi feladatot is ellát. 2016-ban Miskolc Város napján tevékenységéért, a szlovák nemzetiségért folytatott munkásságáért Pro Minoritate díjat vehetett át. A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként legfőbb feladatának tartja a szlovák nemzetiség érdekeinek képviseletét, hagyományainak ápolását, fenntartását, melyért fáradhatatlanul, egészségét nem kímélve tett, és tesz meg mindent napjainkban is. A programok szervezésekor mindig arra törekedett, hogy a szlovák kulturális életbe, a hagyományápolásba minden korosztály be tudjon kapcsolódni, részt tudjon azon venni. Elkötelezett segítője volt a szlovák nemzetiségi óvoda alapításának, működése érdekében rendkívül sokat tesz. Ápolja a hazai és nemzetközi szlovák kapcsolatokat. Megszervezte a szlovák kispályás labdarúgó bajnokságot és nemzetiségi kupát, és aktívan vett részt a Miskolc Nemzetiségi labdarúgó bajnokság létrehozásában. És rendszeresen szervez asztalitenisz-, és sakkversenyeket is. Közreműködésével megalakult a Mala Bukovinka néptánc együttes, a Biela Rúzsa Dalkör. Számos nyelvi tábort szervezett a szlovák nyelv gyakorlására, és nyelvtanfolyamokat is indítottak. Bárány Péter minden alkalommal a szlovákság identitásának erősítését célozta meg. Kitartó munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a szlovákság máig fennmaradt, ezért méltó a Nemzetiségek napi elismerésre.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!