Ugrás a tartalomra

Életet mentett két borsodi vöröskeresztes fiatal

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. július 31. szerda 14:03
Az egyetemista Nagy Boldizsár és a középiskolás Ács Koppány sikeres újraélesztést végzett, amikor a fürdőzők közül egy szívbeteg külföldi turista rosszul lett a Balatonnál.

Képzett vöröskeresztes önkéntesek látják el a vízparton szerzett sérüléseket 12 Balaton-parti település 19 strandján a tóparti főszezon ideje alatt. A Magyar Vöröskereszt 13 éve biztosítja itt az Egészségügyi Szolgálatot, amelynek létrehozatalában jelentős szerepet játszott a 2000-es évek elején Grubert Roland, a humanitárius szervezet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója.

Az életmentő borsodi fiatalemberek

– Megyei szervezetünk 27 ifjúsági vöröskeresztese – Nógrád megyei önkéntesekkel kiegészülve – az elmúlt héten teljesítette az elsősegélynyújtó szolgálatot, és ez idő alatt 651 esetben láttak el sérültet – tájékoztatta szerkesztőségünket Szathmáry-Király Ágnes kommunikációs munkatárs. – Ezzel felállították az idei szezon eddigi rekordját; ennyi sebesülttel az elmúlt heti turnusok segítői nem találkoztak.

A leggyakoribb esetek a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés és a különböző sportsérülések voltak, de öt esetben mentőt is kellett hívni.

– Megyénk fiataljai szó szerint életet is mentettek: felkészültségüknek köszönhetően az egyetemista Nagy Boldizsár és a középiskolás Ács Koppány sikeres újraélesztést végzett, amikor a fürdőzők közül egy szívbeteg külföldi turista rosszul lett – tudatta Szathmáry-Király Ágnes.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 13 éves fennállása óta az önkéntesek csaknem 40 ezer esetben nyújtottak segítséget, ebből 6 eset közvetlen életmentés volt.

A Magyar Vöröskereszt augusztus 20-ig biztosítja a strandon a felügyeletet. Az önkéntesek napi nyolcórás szolgálatot látnak el, minden nap 10 és 18 óra között. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot támogatók segítségével látja el a Magyar Vöröskereszt.

További hírek

Olvasnivaló