Ugrás a tartalomra

Elfogadták a státusztörvényt

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. július 04. kedd 13:33
Béremelést nem tartalmaz, megszorítások bőven vannak.
A szavazás eredménye Képforrás: Magyar Hang

Béremelést nem, megszorításokat viszont tartalmaz a státusztörvény, amelyet kedden fogadott el a Országgyűlés. Fél éves munkaidőkerettel, átvezényléssel, hosszabb felmondási idővel kell számolniuk a közoktatásban és köznevelésben dolgozóknak, és ha nem fogadják el az új „megállapodást”, legfeljebb 3 havi végkielégítésre jogosultak. Az új szabályozásra 134 kormánypárti képviselő szavazott igennel, míg az ellenzéki honatyák nemmel voksoltak - számol be a döntésről a Magyar Hang, akik azt is megrták, hogy a törvény egy fideszes módosító szerint 24 órában határozza meg a pedagógusok heti kötelező óraszámát, ami korábban 22-26 volt. Ebbe nem számítanak bele az ingyenes helyettesítések – az elrendelhető ingyenes helyettesítések számát az eredeti törvénytervezet meg akarta növelni, ám ettől később elálltak a végleges tervezetben. Az a pedagógus, aki 24 óránál többet tanít, így hamarabb érheti el azt a határt, ami után már fizetik a túlóráit. A kiemelkedően magas óraszámban, akár 27-30 órában tanító pedagógusok így anyagilag jobban járhatnak. Ugyanakkor a szakszervezetek soknak tartják a 24 órát, ami nemzetközi összehasonlításban is magas terhelés - összegeznek.

Lehetőség van arra, hogy a tanárok munkaidejét egyenlőtlenül osszák be, napi legfeljebb 12 illetve heti legfeljebb 48 órás munkavégzést is elrendelhetnek. A törvény lehetővé teszi a pedagógusok átvezénylését azonos járáson belül egy másik intézménybe, ha az oktatás folyamatossága miatt ez szükséges. Ez legfeljebb a tanítási év végéig szólhatna, illetve öt éves időszakban az egy évet nem haladhatja meg az ilyen foglalkoztatás. Az utazási időt végül napi három órában maximálta a törvény, az eredeti tervezet ezt nem tartalmazta -számol be a portál.

A törvény szerint csak azokat a szakszervezeteket tekinti a kormány tárgyalópartnernek ágazati szinten – vagyis országosan –, amelyek taglétszáma lefedi a teljes foglakoztatotti kör minimum tíz százalékát. Ha egyik pedagógus szakszervezet sem éri el a tíz százalékos tagsági feltételt, akkor a legnagyobb tagsággal rendelkező érdekképviselettel kell tárgyalni a kormány szerint, vagyis a 14 ezres tagsággal rendelkező Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kerülhet helyzetbe a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével szemben - írja a Magyar Hang.

Olvasnivaló