Ugrás a tartalomra

Előbb eső, majd hó érkezik – nem is kis mennyiség!

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 12. hétfő 19:21
Jelentős csapadékra, eső mellett havas esőre, hóra is számítani kell az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délutáni Facebook-bejegyzése szerint.

Az átvonuló, majd a Kárpát-medence felett hullámot is vető hidegfront hatására hétfő délután, este előbb a Dunántúl nyugati, északnyugati részein kell esőre, záporra, néhol esetleg zivatarra is számítani, majd esőre, záporra fokozatosan keletebbre is. Kedd éjfélig az ország döntő részén várható jelentős, 5 millimétert meghaladó csapadék. Legkésőbb (az északkeleti csücsökben csak kedden délután eredhet el az eső) Szabolcs megyébe érkezik meg a csapadék, így ott a nagyobb mennyiség inkább kedd estétől várható. Kedd éjfélig a Dunántúl nagy részén, illetve a Dél-Alföldön területi átlagban többnyire 10-20 milliméter, a főváros tágabb térségében, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében 20-30 milliméter csapadék várható, de lokálisan ennél több is hullhat.

Az esőt már hétfőn késő este a Soproni-hegységben, illetve a Kőszegi-hegységben, kedd reggel a Bakonyban, majd kedden délután nyugat felől a Dunántúlon síkvidéken is többfelé havas eső, havazás válthatja fel. Kedd estétől már a keletebbre fekvő hegyvidéki tájakon is havazás válthatja fel az esőt. Síkvidéken (Dunántúlon) intenzív csapadék idején többnyire átmeneti, olvadozó, vékony hólepel kialakulása valószínű. A hegyvidéki tájakon 300-400 méter felett már több centi vastag hótakaró, magasabban fekvő helyeken (kiemelten a Dunántúli-középhegység, Mecsek magasabb csúcsain 400-500 méter felett) akár 10-20 centiméter friss hó is összejöhet. Kedd estétől az Északi-középhegység csúcsain is gyorsan gyarapodik majd a hóréteg.

Programok

-
Miskolc és környéke
-
Miskolc és környéke