Ugrás a tartalomra

Ezt kell tudnia az oltásokról és a koronavírusról, ha várandós

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 21. szerda 17:03
Jelen állás szerint: a tudomány válasza oltásról és vírusról kismamáknak, családtervezőknek.
Az első védőoltás a második vagy harmadik trimeszter idején (azaz a várandósság 12. hetét követően) vehető fel. | Fotó: hvg.hu

Az MTA Orvosi Tudományok Osztályának ötödik hírlevele a vírusvariánsok és a vakcinák, illetve a mutációk és az immunitás összefüggései mellett a terhesség alatti és a születés utáni időszak virológiai kérdéseivel is foglalkozik. Az utóbbi téma szerzője Toldi Gergely neonatológus, immunológus, a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagja. A hírlevél tanulsága szerint a legtöbb várandósnak fertőzés esetén csupán enyhe tünetei vannak. Emellett nagyobb számban alakulhat ki náluk súlyos tünet, főleg a terhesség kései szakaszában. Mindezek ellenére a várandósság alatt elszenvedett COVID-19 nem okoz magzati károsodást vagy vetélést, bár súlyos esetekben – légzési nehézség – szükséges lehet az újszülött korai világra hozatala.

A hírlevél szerint a védőoltások klinikai vizsgálatai során várandósokat, szoptató édesanyákat nem vontak be a vizsgálatokba, így ezekben a csoportokban nem állnak rendelkezésre nagy mintaszámú adatok a védőoltás előnyeiről, esetleges kockázatairól. Számos más védőoltásról ismert azonban, hogy alkalmazásuk teljesen biztonságos várandósság és szoptatás alatt is. Ezt figyelembe véve, valamint, hogy nagyobb számban alakulhat ki a terhes nőknél súlyos tünet megfertőződés esetén, a szakemberek szerint mindenképp ajánlott az oltás.

Ezt erősíti, hogy – bár mégegyszer: várandós anyákat nem vontak be a vakcinák tesztelésébe – egyre több adat érkezik világszerte a különböző oltások terhes nőket érintő hatásairól. A témában megjelent eddigi tudományos közlemények arról tájékoztatnak, hogy a védőoltást követően várandósokban is megjelennek a vírus ellen védő antitestek, sőt ezek a méhlepényen keresztül a fejlődő magzatba, a megszülető újszülöttbe is átjutnak, őt is védik. Az oltást követő súlyos szövődményről, biztonsági kockázatot jelentő tényezőről nem számoltak be.

Mindezt figyelembe véve az illetékes egészségügyi szakmai szervezetek (a cikk írásakor) az mRNS-alapú vakcinák (Pfizer és Moderna) alkalmazását ajánlják várandósság esetén, de várható, hogy a használható vakcinák köre később még bővülni fog.

Az első védőoltás a második vagy harmadik trimeszter idején (azaz a várandósság 12. hetét követően) vehető fel, míg a második oltást a baba megszületése után ajánlják.

Más fórumokon foglalkoztak szakemberek azzal a kérdéssel is, hogy mennyire befolyásolja a családtervezést az oltás. Decemberben még azt hallhattuk, hogy a második oltást követő 2 hónapot meg kell várni, míg a párok újra próbálkozhatnak a megtermékenyítéssel. Mostanra ebben a kérdésben is több adat áll rendelkezésre, és az előbb említett időkorlátot sem tartják szükségszerűnek.

További hírek

Olvasnivaló