Ugrás a tartalomra

A felújítás után szinte egyből jött az elismerés

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. május 16. csütörtök 08:43
Családbarát kórházi osztály címet kapott a GYEK Gyermeksebészeti, Traumatológiai és Égési Osztálya.
Pillanatkép a a Gyermeksebészeti, Traumatológiai és Égési Osztály életéből /Fotó: bazmkorhaz.hu

A címet a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány idei pályázatán nyerték el. Az alapítvány megfogalmazott célja, hogy megszülessenek a kívánt, tervezett gyerekek, és a gyermekvállalás ne terhet és gondot jelentsen, hanem áldás és boldogság legyen. Úgy tűnik, ezzel a törekvéssel összhangban végzi a munkáját a miskolci intézmény osztálya is.

A GYEK-nek (felnőtt nevén: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központja) egyébként tavaly kezdődött meg a teljes körű átalakítása. Körülbelül három milliárd forintból újítják fel és bővítetik az épületet. A munka keretében megújult a Gyermeksebészeti, Traumatológiai és Égési Osztály fekvőbeteg részlege, illetve a műtőrészleg is. Ez pedig – a modernebb környezet mellett – szakmai elismerést is hozott magával.

Az osztályt vezető főorvos, dr. Papp János György (középen) vette át az elismerést  /Fotó: bazmkorhaz.hu

Az elismerést miskolci részről dr. Papp János György, osztályvezető főorvos vette át a Magyar Kórházszövetség Kongresszusán, ahol összesen 18 osztály nyert Családbarát Kórházi Osztály címet az ország különböző kórházaiból.

A főorvos portálunknak elmondta, az elismerés nem csupán az ellátás minőségét jellemzi: csak azoknak az osztályoknak ítélik meg a címet, amelyeken a dolgozók is megfelelő munkakörülmények között tölthetik a napjaikat. Dr. Papp János György azt is elmondta, milyen elvárásokat határoz meg a szakterület egy gyermekgyógyászattal foglalkozó osztállyal szemben.

- Nemrégiben kezembe került egy kiadvány, ami a működési irányelveket foglalta össze. Örömmel állapítottam meg, hogy nálunk minden pont megvalósult.

A tízpontos listán szerepelt például, hogy a gyermeket csak akkor utalják kórházba, ha kezelése otthon, vagy egynapos ellátáson belül nem megvalósítható, de az is, hogy a gyermeknek joga van a játékhoz, a kiakapcsolódáshoz és a tanuláshoz, kortársaikkal kezeljék egy kórteremben őket, és a szülőkkel egyetemben joguk van az érthető tájékoztatáshoz az állapotukkal kapcsolatban.

Az osztály a felújítás során számos logisztikai nehézséggel küzdött meg, de a főorvos szerint ez mind kellemes teher volt, hiszen országos szinten felsőkategóriás környezetet teremtett a gyógyításhoz a beruházás.

A főorvos szerint az osztály munkáját méltatja az is, hogy a szülők jó része támogatja őket, hol adománnyal, hol az adó egy százalék felajánlásával.

Dr. Papp János György ezután ismertette az osztály életére vonatkozó fontosabb számokat.

- A tavalyi év során körülbelül 4000 fekvőbeteget láttunk el, nagyjából 2600 műtétet végeztünk, és 24-26 ezer járóbeteg fordult meg a szakrendelésünkön – foglalta össze a főorvos.

További hírek

Olvasnivaló