Ugrás a tartalomra

A Föld napja Miskolcon – sikertörténet a zöldhulladék visszagyűjtése

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 22. csütörtök 16:44
A Föld napját ünnepeljük április 22-én. A Diósgyőri Óvodában is ezt tették a gyerekek. Jártunk a Zöld Kapcsolat Egyesület bemutatótermében. A Miskolci Újrahasználati Központban pedig elhangzott: Miskolcon fejenként tizenöt kilogramm zöldhulladékot és csomagolást gyűjtünk szelektíven egy évben.
A Föld napját ünnepelték a Diósgyőri Óvodában is. | Juhász Ákos képgalériája

A Miskolci Újrahasználati Központba (MÚK) húszezer tárgyat adnak le évente a lakosok. Van közöttük például pohár, dísztárgy, könyv, ruhanemű, gyerekjáték és bútor is. Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, egyre növekszik a felajánlások száma. – A másik oldalon pedig nagy a kereslet a használt tárgyakra, amiket péntekenként reggel 8-tól délután 4 óráig lehet megvenni a tárolási díj összegéért. Rendszeresen tartjuk a kapcsolatot a színház kellékesével, régiségvásárossal, még Debrecenből is jár egy fotós, hogy a műtermébe szerezzen értékes, szép darabokat. De fiatal házasok is felkeresnek minket, hogy berendezzék közös lakásukat. A legújabb szerzeményeket Facebook-oldalunkon szoktuk közzétenni – mondta az ügyvezető, aki beszélt arról is, hogy az elmúlt három évben sikerktörténetről is beszámolhat. – Legjobb a zöldhulladékgyűjtése Miskolcnak, de nem sokkal van elmaradva a csomagoló anyagok szelektálása sem. Ezek összessége jelenleg tizenöt kilogrammra tehető évente fejenként. Szeretnénk elérni majd a húsz kilogrammot – nyilatkozta. 

A Zöld Kapcsolat Egyesület Kossuth utcai telephelyén lévő bemutatóteremben a pandémia előtt számtalan programot szerveztek, például magbörzét és főzőklubot. – Itt mutatjuk meg az érdeklődőknek, hogy milyen alternatívákat alkalmazhatnak a háztartásban a most használtak helyett. Főleg fiatal házasok jönnek, hogy tudatosabban készüljenek a gyereknevelésre – nyilatkozta F. Nagy Zsuzsanna elnök, aki szerint nagyon sok olyat teszünk, amiről azt gondoljuk, a Föld érdekében van. – Gondoljunk csak bele, a műanyag szívószál helyett bambuszt használunk, holott sokkal nagyobb ökológiai lábnyomot jelent, mint egy helyi gyár terméke. Szemléletváltásra van szükség még mindig, pedig a Föld napját már ötven éve megtartják, amennyi idő alatt már sok mindent meg lehetett volna oldani – mondta. 

A Föld napját ünnepelték a Diósgyőri Óvodában is. Gulyás Edit Judit intéményvezető úgy nyilatkozott, projektmódszerrel dolgoznak. – Ez azt jelenti, hogy egy témát minden oldalról megközelítünk, és egész héten azzal foglalkozunk. Így történt ez most is. Sok információt igyekszünk átadni a gyerekeknek, akiket megtanítunk a szelektív hulladékgyűjtésre és a természet szeretetére. A papírszemétből még sokféle technikával tudunk készíteni alkotásokat – mondta a vezető, aki hozzátette, szeretnének az udvarra egy komposztálót is. – Zöld óvoda vagyunk, egyik tagóvodánk pedig bázisintézmény.

A gyerekek kakasvirágot ültettek, közben beszélgettek az óvónőkkel, hogy napfény, víz és meleg szükséges majd a növények fejlődéséhöz. A hatéves Andrészky Áron családjával Lillafüredre szokott kirándulni. – Nagyon szeretjük a természetet, és óvjuk is azt, hiszen otthon is szelektíven gyűjtjük a szemetet. A sárgába a műanyagot, a kékbe a papírt, a zöldbe a színes üveget és a fehérbe a fehéret kell beledobni – mondta el a kisfiú, aki ezt már két és félévesen is hangoztatta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!