Ugrás a tartalomra

Hatan vesztették életüket péntekre

MTI
Utoljára módosítva
2021. szeptember 10. péntek 10:55
Hat beteg meghalt és újabb 323 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 834 961 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 541 598-an a második, 487 000-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 814 732-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 30 086-ra, a gyógyultaké 778 640-re emelkedett.    

Az aktív fertőzöttek száma 6006. Kórházban 220 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 2868-an vannak, a mintavételek száma 6 679 227.    

A delta vírusmutáns több európai országban és Magyarországon is terjed, és a beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben. Ezért azt kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, jelentkezzen háziorvosánál vagy regisztráljon és foglaljon időpontot az interneten.    

Hangsúlyozták, hogy a vírus ellen az oltás a megoldás. A beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. "Az oltás tehát minden más védekezési módszernél hatékonyabb" - hívták fel a figyelmet.    

Jelezték azt is, hogy a magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már meg is kapta a vakcinát, de annak sem késő, aki még nem tett így. A regisztrációs honlap és az internetes időpontfoglaló is folyamatosan nyitva van.    

Ugyancsak az oltás beadatására kérik a még beoltatlan egyetemi hallgatókat és oktatókat.    

A harmadik oltásra is lehet időpontot foglalni az interneten, de az a háziorvostól is kérhető. Az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás.    

Emlékeztettek arra is, hogy több mint 1,4 millióan töltötték ki a járvány utáni életről szóló nemzeti konzultációt. A kitöltők szerint Magyarországot meg kell erősíteni, hogy egy veszélyesebb korszakban is meg tudjon felelni az új kihívásoknak, és úgy ítélték meg, hogy szükség van magyar vakcinagyárra. Egyetértés mutatkozik továbbá a családi adóvisszatérítés, a minimálbér 200 ezer forintra emelése és a hitelmoratórium ügyében. Az összesített eredményeket a héten ismerteti a kormány - tették hozzá.    

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (146 348) és Pest megyében (113 083) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (47 004), Győr-Moson-Sopron (44 753) és Hajdú-Bihar megye (42 818). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 17 868 fertőzöttel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!