Ugrás a tartalomra

A hegyek megkövetelik a tiszteletet a nyári túrázóktól

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. július 12. péntek 13:04
Nagyobb rugalmasság és körültekintőbb felkészülés szükséges a nyári túrák előkészítéséhez.
A Bélkő nem biztos, hogy a legjobb választás kánikulában / Fotók: Detzky Anna

A környező hegységek minden évszakban más arcukat mutatják, ezért sokan nyáron is szívesen mennek túrázni. Viszont a kánikula idején jobban oda kell figyelni a biztonságra. A nyári túrák előkészítéséről beszélgettünk egy gyakorlott túravezetővel.

- Az időjárást figyelembe véve szükséges megválasztani a kirándulás időpontját. Hőségriadó alatt inkább ne induljunk útnak és egyébként is az árnyas helyeket válasszuk! Fontos ebben a rugalmasság, hogy tudjunk időpontot és helyszínt módosítani – javasolta Török István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség elnöke. 

Ez nehezebb terep az időseknek

Hozzáfűzte, hogy az idősek számára is jó mozgáslehetőség a túrázás. Viszont ajánlotta, hogy nyáron rövidebb, 5-6 kilométeres sétákat tervezzenek, kis szintkülönbséggel. Lehetőleg ne 11 és 15 óra között menjenek ki a hegyekbe, amikor a legnagyobb a hőség és magas az UV-sugárzás! Az éjszaka ugyanakkor hirtelen lehűlést hozhat, ezért sem jó sötétedés után a hegyen maradni. 

Megváltozott útviszonyok

- Fel kell készülni a nyári időszakban az erdei növényzet burjánzására és, hogy járhatatlanok lehetnek jelzett utak is, például a Bükkben. Éppen ezért ajánlott előzetesen több útvonalváltozatot kidolgozni. Mindig legyen nálunk térkép és segíthetnek a tájékozódásban a GPS-alapú kirándulás applikációk is. Ezeknek egy része csak olyan helyen működik, ahol van térerő – emelte ki.

A csodás panorámáért megéri az erőfesztést

Tájékoztatott, hogy a túravezetők legtöbbször előre bejárják az útvonalakat. A veszélyes útakadályt okozó fák miatt szintén lehet őket értesíteni. Természetjáró szövetségük átadja a jelzést az erdőgazdaságnak, akik ha indokolt, intézkednek. Elmondta, hogy nem ott alvós túráikhoz bárki csatlakozhat, azok is, akik nem egyesületi tagok. Ha többen mennek ki az erdőbe, az erdei ragadozóktól is nagyobb biztonságban vannak. Inkább csak őzekkel szoktak találkozni. 

Vigyünk kullancsriasztót!

- Nyári túra esetén a legfontosabb, hogy elegendő folyadék legyen nálunk, mivel hőségben eleve többet igénylünk, különösen, ha mozgunk. Ez legalább 2 liter folyadékot jelent, de egy teljes napos túra esetén akár 3 litert is – nyilatkozta portálunknak a túravezető. 

– Emellett lényeges, hogy a tűző napon vegyünk fel fejfedőt, napszemüveget és használjunk naptejet. Váltás ruházat szintén szükséges lehet, hogyha nagyon megizzadunk, akkor át tudjunk öltözni. A záporokra, zivatarokra nyáron is számítani kell, így készüljünk fel csapadék ellen is esőkabáttal! A vízálló túrabakancs, vagy nyáron a túracipő elengedhetetlen kellék – sorolta. 

Köves talajon különösen fontos a jó túrabakancs

Hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás hatására a vérszívók között is megjelentek veszélyes inváziós fajok. A kullancsok között például a kullancslégy, amely repülésre is képes. Éppen ezért kullancsriasztót mindig szükséges vinni magunkkal, különösen nyáron. Hozzátette, hogy a kullancsok általában alulról másznak föl a lágyabb részekre, így a zokni sem elhanyagolható. Viszont a naptej és a kullancsriasztó nem mindig hatékony egyidejűleg.

A jó bakancs alapvető

Kifejtette, hogy a magashegyi túrákra másképpen kell készülni. Ajánlott lehet bevásárolni a könnyű, de nagy nedvszívó képességgel rendelkező, kifejezetten magashegyi klímára kifejlesztett ruházatból. Bár nem biztos, hogy a legdrágább felszerelés a legjobb. Továbbá számítanunk kell a hűvösebb levegőre és az erős UV-sugárzásra is. 

A túrabot segítség a magas hegyi túrázásnál

- A sziklákon nagy segítség lehet a túrabot a járásban, mert a térdet könnyíti. A Magas-Tátrába félcipőben soha ne induljunk el! Oda olyan bakancs kell, ami tartja a bokát, akárcsak a bükki 800-900 méteres csúcsokra. Sík terepen azonban elegendő a könnyített túracipő is. A mászás sok energiát emészt fel, amit étcsokoládé fogyasztásával lehet a leghatékonyabban pótolni – tudatta. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!