Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol - mit jelent a közös szülői felügyelet?

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 28. vasárnap 07:06
Miskolci levélírónk házasságából egy gyermek származott. Olvasónk most különvált feleségétől, és el is költözött közös otthonukból. A férj a házasság felbontása iránt pert kíván indítani. Kérdezi, hogy mit takar a törvény szerint a gyermek feletti közös szülői felügyeleti jog, és mi történik, ha felesége ellenzi ezt. Dr. Strassburger Gyula ügyvéd válaszol.

A családjogi viszonyokat szabályozó törvény, a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. tv. alapján, a szülői felügyeletet a szülők közösen gyakorolják akkor is, ha már nem élnek együtt. Ez az elv addig érvényes, amíg arról akár a szülők megállapodása, akár a bíróság ítélete másként nem rendelkezik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyermekneveléssel kapcsolatos jogokat kizárólag együttesen gyakorolhatják, a gyermek vagyonát együtt kezelhetik.

A törvényi szabályozás alapján, ha a szülők nem tudnak megállapodni a házasságuk vagy élettársi viszonyuk megszűnését követően a gyermekkel kapcsolatos felügyeleti jog gyakorlásáról, a bíróságnak kell arról döntenie, hogy a szülői felügyeletet melyik szülő gyakorolja. Elsődlegesen tehát a szülők megállapodása dönt a kérdésen. Ha a szülők nem tudnak egyezségre jutni, akkor a jogszabály a bíróságot hatalmazza fel a döntéssel. A 2022. év elejétől indult bontóperekben már lehetőség van ara, hogy a bíróság közös szülői felügyeletet rendeljen el.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben mindkét szülőt alkalmasnak tartja a bíróság a gyermek nevelésére, gondozására, akkor elrendelheti a közös szülői felügyelet gyakorlását abban az esetben, ha ez szolgálja a gyermek érdekét.

Vizsgálnia kell a bíróságnak a perben, hogy a közös szülői felügyelet elrendelése, avagy az egyik szülő által gyakorolt felügyelet szolgálja-e inkább a gyermek érdekét. A törvény szerint a döntés során azt kell mérlegelnie a bíróságnak, hogy a gyermek testi, szellemi és erkölcsi fejlődése miként biztosítható a legkedvezőbben.

(A külső kép illusztráció)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!