Ugrás a tartalomra

Kisokossal segítik a magánszálláshelyek létesítését

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 11. csütörtök 13:36
A füzetben az MTÜ összegyűjtötte és rendszerezte azokat a teendőket, amelyekkel megkezdhető egy magánszálláshely működtetése.

Magánszálláshely kisokos címmel állított össze kiadványt a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A kötet célja, hogy, hogy segítséget nyújtson új magánszálláshely létesítéséhez - erről közleményben számolt be a szervezet. A füzet a kezdeti lépések bemutatása mellett a teljes körű tájékozódásban és a körültekintő döntéshozatalban is támogatja az új és leendő magánszálláshely-szolgáltatókat.

Az MTÜ felhívja a figyelmet, hogy a magánszálláshely létesítésére és üzemeltetésére összetett jogszabályi feltételek vonatkoznak. A bejelentéssel kapcsolatos lépések, az adózási kötelezettségek, az üzemeltetés és az értékesítési lehetőségek számos kérdést vethetnek fel. "Az MTÜ most egy praktikus füzetben összegyűjtötte és rendszerezte azokat a teendőket, amelyekkel megkezdhető egy magánszálláshely működtetése. A kiadvány olyan javaslatokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a hatékony működést, a vendégfogadást és a jogkövető működést" - írják.

Bődi Ivett, a turizmusstratégia megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettes kiemelte: „Az MTÜ egyik meghatározó célja a tudásmegosztás és a szolgáltatók, különösen a magánszálláshelyek üzemeltetőinek edukálása. Magyaroroszágon 2021-ben a magánszálláshelyeken több mint ötmillió vendégéjszakát regisztráltak, ami az összesített vendégforgalom húsz százalékát teszi ki. A magánszálláshelyek adták tavaly a teljes szálláshely-szektor bevételének nyolc százalékát. Szerepük és számuk a koronavírus utáni újturizmusban egyre jelentősebb. Egy ilyen szálláshely létrehozásának lépései és a jogszabályi környezetnek megfelelő üzemeltetése azonban komplex feladat. Ebben nyújt nagy segítséget a Magánszálláshely kisokos című kiadványunk, amellyel célunk, hogy a létesítés folyamata átláthatóbbá váljon, és ezáltal is támogassuk a szolgáltatókat.” - jelentette ki a vezérigazgató-helyettes.

Az ügynökség honlapján most közzétett dokumentum részletesen ismerteti többek között a magánszálláshely működtetésének lépéseit, a hatósági ügyintézés menetét, továbbá hasznos információkat tartalmaz az NTAK-adatszolgáltatással, az adózással, a jogdíjfizetéssel és egyéb pénzügyi kérdésekkel kapcsolatban is. A magánszálláshelyek száma az elmúlt években dinamikusan növekedett. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) 2020-ban húszezer, 2021-ben pedig már huszonnégyezer magánszálláshelyet regisztráltak a szolgáltatók. Mára ez a szám meghaladja a huszonhétezret.

A kisokos itt érhető el. 

https://mtu.gov.hu/documents/prod/kisokos_20220805_v1.pdf

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!