Ugrás a tartalomra

Korlátozott gazdasági tér – nehéz helyzetben a vállalkozások

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. április 07. kedd 15:38
Mindenki egyetért abban, hogy a gazdaság újraindításához állami segítségre lesz szükség.
Fotó: Végh Csaba

Állami segítségben is reménykednek azok az általunk megkérdezett miskolci vállalkozók, akik a veszélyhelyzet miatt kerültek nehéz, nem ritkán lehetetlen helyzetbe. A miskolci önkormányzat - az országban elsők között -, nem várt a kormányzat segítségére, hanem arról döntött, hogy bérleti díjat csökkent a nyitvatartási korlátozással érintett bérlőknél. A veszélyhelyzet mindenki számára kihívás. A legtöbb vállalkozás és cég mindennapi nehézségekkel küzd, miközben nem látszik még, mikor indulhat újra az élet. 

Segítségben reménykednek

- Mi lassan harmadik hete tartunk zárva, és leghamarabb nyáron nyithatjuk ki újra – mondta Csorbáné Antalóczi Alíz, egy belvárosi bár tulajdonosa. "Ez azt jelenti, hogy többhavi forgalmunk teljesen kiesik, ekkora tartalékai csak nagyon keveseknek vannak. A hírekből úgy hallottuk, hogy az iparkamarák javaslatára akár kamatmentes, államilag garantált hitel állhatna a vállalkozások rendelkezésére. Ez például segítség lehetne arra az időszakra, amíg helyreáll az élet, de persze még a kormány is dolgozik a gazdaságmentő csomagján. Majd meglátjuk."

Egerszegi Krisztina egy egészségboltot és egy óraszervizt üzemeltető családi vállalkozásban dolgozik, szerinte az a legnagyobb baj, hogy azokra a kis- és középvállalkozókra, akik nem élelmiszert vagy gyógyszert forgalmaznak, látszólag senki nem gondolt.

- A korlátozott nyitva tartás a forgalmunk hetven-nyolcvan százalékát vitte el. Ezt követte a kijárási korlátozás, amely miatt ma már a korábbi forgalom alig tíz százalékát hozzuk – hangsúlyozta a kereskedő, aki elmondta, Az államilag garantált hitel mellett én elképzelhetőnek tartom, hogy a konkrét pénzbeli segítség is sokaknak jól jönne. Más európai országokból már hallottunk is erre példákat.”

Fotó: Végh Csaba

A miskolci önkormányzat - az országban elsők között - nem várta az állami segítséget, hanem arról döntött, hogy azokat a vállalkozásokat, amelyeket a válság érint, ötvenszázalékos bérletidíj-csökkentéssel segíti – mondja Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. Ingatlangazdálkodási Igazgatóságának képviseletében. Ez a mi oldalunkról havi 40-45 millió forintos támogatást jelent - fűzte hozzá. Mint ismert, a Holding az önkormányzati ingatlanokban működő, nyitvatartási korlátozás alá eső üzletek díjának ötvenszázalékos csökkentését kezdeményezte. A javaslat alapján pedig Veres Pál polgármester - a veszélyhelyzet adta jogkörében - döntött a díjcsökkentés április 1-jei bevezetéséről.

Gyűjtik az észrevételeket

Hogy segítségre lesz szüksége a kkv-szektornak azt nem vitatja Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke sem. 

- A baj az, hogy nem látjuk még a járvány végét. Nagyon nehéz megítélni, hogy ez milyen nehézségeket, gondokat fog jelenteni, akár a munkaerő megtartásában, akár a termelés fenntartásában. Fel kell mérni, hogy összességében milyen humán és anyagi tartalékok állnak rendelkezésre a cégeknél az újrainduláshoz, ami remélhetőleg még idén elkezdődhet. Az viszont teljesen biztos, hogy mindenki segítséget és támogatást kell, hogy kapjon. Azt az elvet valljuk, hogy az államnak, a munkaadónak és a munkavállalónak is szerepet kell vállalnia a terhek viselésében – hangsúlyozta. 

Fotó: Végh Csaba


„A kamara mindenesetre gyűjti a vállalkozók észrevételeit, igyekszünk ezeket szintetizálni és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül a kormányhoz eljuttatni. Javaslatokat is készítünk, várjuk, hogy a miniszterelnök április 7-én milyen gazdaságvédelmi intézkedéseket jelent majd be.”
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!