Ugrás a tartalomra

Kormányinfó: oltási igazolvány, rövidebb karantén, negyedik oltás, olcsóbb csirkefarhát

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 13. csütörtök 12:40
Több fontos döntés hangzott el a csütörtöki kormányinfón, amelyen a szerdai kormányülés határozatait ismertették: egyebek mellett a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul át, hét napra rövidül a karanténkötelezettség, hamarosan lehet kérni a negyedik oltást, és szó esett a benzinár-stopról, valamint az élelmiszerár-plafonról is.

A szokásos kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra hazai kommunikációért felelős kormánybiztos a telex.hu közvetítése szerint több, az állampolgárok életét érintő információt osztottak meg.

A koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatosan elhangzott, hogy az omikron vírusvariáns miatt várhatóan jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma, amire felkészültek a kórházak.

Kapcsolódó döntés, hogy a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvány lesz. Oltottnak az minősül majd, aki vagy rendelkezik három oltással, vagy a másodikat hat hónapon belül kapta meg. Szintén jelentős, hogy változnak a karanténszabályok: a felnőtteknél hét napra rövidül az időszak, ami negatív koronavírus-teszteredménnyel öt nap után feloldható.

A benzinár-plafon meghosszabbításáról február közepén dönt a kormány, illetve a tegnap bejelentett hat élelmiszer mellett a csirkefarhát árát is befagyasztják a honatyák. Szintén elhangzott, hogy az élelmiszerár-stop három hónapig tart, "ha kell, meghosszabbítják". A kereskedők nem számíthatnak kompenzációra a döntések miatt.

A bejelentés szerint a héten megjelenik a szabályozás a negyedik védőoltásra vonatkozóan. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: "Az orvossal való konzultáció után bárki kaphat negyedik oltást", ami az egészségügyi dolgozók számára nem lesz egyelőre kötelező.

(Címlapkép: Illusztráció; MiNap-archív; Fotó: Juhász Ákos)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!