Ugrás a tartalomra

Koronavírus-járvány – 121 ember halt meg egy nap alatt hazánkban

index.hu
Utoljára módosítva
2020. november 21. szombat 10:19
Szombatra 4397 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 170 298 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 121, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3689 főre emelkedett, 40 820-an pedig már meggyógyultak – derül ki a kormányzati tájékoztató portál adatsorából.

Az aktív fertőzöttek száma 125 789 fő. Az aktív fertőzöttek 22 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. Kórházban 7358 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 599 ember van lélegeztetőgépen.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is folyamatosan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések is.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és részt vesznek a szigorítások és a kijárási tilalom betartatásának ellenőrzésében, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartásában.

Az egészségügy tehermentesítése érdekében számítanak az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő egyetemi hallgatókra is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium levélben tájékoztatja őket arról, hogy a kormányhivatalok szervezésével hétfőtől kéthetes fizetett gyakorlat keretében részt vehetnek a pedagógusok és bölcsődei dolgozók országos gyorstesztelésében és a kórházi betegellátási tevékenységekben. A szociális dolgozók gyorstesztelése is elindult.

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta itt található.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében azt tanácsolják, hogy továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak; lehetőleg tartsuk a szociális távolságot; gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

További hírek

Olvasnivaló