Ugrás a tartalomra

Már ismert, kik alkotják a Miskolc Holding igazgatótanácsát

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. november 21. csütörtök 19:29
Az új városvezetés első rendes közgyűlését követően, csütörtök délután néhány kiemelt témát felelevenítve sajtótájékoztatót is tartott a Velünk a Város frakció vezetése. A nyilvános napirendi pontok mellett a zárt ülésről is szó esett – itt ugyanis megválasztották a Miskolc Holding igazgatótanácsának tagjait.

A közgyűlési többséget alkotó frakció vezetője elöljáróban úgy fogalmazott: „az elmúlt időszakban akármerre néztünk a városházán, csontvázak peregtek ki a szekrényekből”. Simon Gábor hozzátette: ezek között több olyan is volt, amiket közgyűlésen kellett tárgyalni (lásd lentebb), és vannak olyan ügyek is, amiket már évek óta meg kellett volna oldani.

Fotó: Mocsári László

A gazdasági-pénzügyi témákban illetékes frakcióvezető-helyettes emlékeztetett, két olyan előterjesztést is benyújtottak most, amik folyószámlahitel-beszerzésre vonatkoznak. Badány Lajos elmondta, „mindkettő még az előző városvezetés öröksége, és mindkettőben elmulasztották a rendeletben foglalt közbeszerzési eljárások határidőre történő lefolytatását”.

Ismertette: a Holding 9 milliárd forintra megnőtt folyószámlahitel-beszerzési eljárását idén nyár elejéig le kellett volna folytatni egy rendelet szerint. „Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez a választások utánra történt halasztás szándékosan történt, hiszen egy 2 milliárdos növekményt tartalmaz, ami nehezen megmagyarázható”, fogalmazott a politikus. Ehhez tartozik egy 4 milliárdos önkormányzati garanciavállalás is, ami kormányengedély-köteles. Badány állítása szerint a kérelmeket november 10-ig kellett volna feltölteni, ez azonban nem történt meg. – Az illetékes minisztereken múlik, hogy helyt adnak-e az indoklásunknak. Bízom benne, hogy a döntéshozók nem szándékoznak ellehetetleníteni a város gazdálkodását – hangoztatta.

A másik az önkormányzat folyóhitel-szerződése. Ennek halogatása második éve történik a frakcióvezető-helyettes elmondása szerint, a pénzpiaci kamatlábak miatt aggályos, hogy egy négyéves szerződés hatévesre tolódik ki.

A városra hagyott népviseleti gyűjtemény sorsáról Hegedűs Andrea beszélt. A szintén frakcióvezető-helyettes felelevenítette, hogy 2013-ban adta át Barna György a gyűjteményét a városnak, azzal a feltétellel, hogy megóvják, és folyamatosan látogathatóvá teszik a miskolciaknak, de a kárpát-medencei viseletgyűjteményt azóta sem láthatják a miskolciak.

– Korábbi, átgondolatlan előterjesztések sorozatát kellett most tárgyalnia a közgyűlésnek, ezt kaptuk örökségként – mutatott rá.

Elmondta: az egyik lehetséges megoldás az lenne, hogy a gyűjtemény marad az eredeti helyén, a Lézerpontban, de az épület állagát meg kell óvni (távlati terv lehetne az épület megvétele, de erről egyelőre kifejezetten óvatosan fogalmazott a politikus). A másik megoldást a múzeum jelentheti, de ott sincs erre megfelelő épület. Hegedűs Andrea hozzátette, hogy az elmúlt hat évben a gyűjtemény állaga is sokat romlott, renoválásra is szükség lesz.

A közgyűlésen a problémák feltárása mellett megoldások is születtek. Zárt ülésen megválasztották a Miskolc Holding igazgatótanácsát – tudatta Simon Gábor, aki részleteket is elárult a döntésekről.

– A Miskolc Holding igazgatótanácsának elnöke Kamarás Miklós lesz, tagja pedig Varga Zoltán, Dimény Imre, Szőcs Ferenc és Iván Tamás – osztotta meg az információkat a sajtó képviselőivel.

A frakcióvezető azt is elmondta, hogy a régi működési rendszeren is változtatnak: kettéválasztják a Miskolc Holding igazgatótanácsát és az operatív vezetést. Eddig a különböző döntéshozatali szintek nagyon kevés ember kezében koncentrálódtak, ez pedig Simon Gábor szerint tarthatatlan.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!