Ugrás a tartalomra

Megtartotta ciklusa utolsó közgyűlését a vármegyei önkormányzat

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. szeptember 11. szerda 20:05
A 2019-2024 közötti időszakot lezáró közgyűlés nem csak jelképes volt, amelyen leköszönt a közgyűlés elnöke Bánné dr. Gál Bolgárka és az eddigi képviselőtestület, hanem tizenhét napirendi pontot is megtárgyaltak.
Megtartották az előző választási ciklus utolsó vármegyei közgyűlését. Fotó: Juhász Ákos

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés ebben a választási ciklusban utolsó ülését a napirendi pontok megtárgyalásával és szavazásokkal kezdte a grémium szerdán a Vármegyeháza Dísztermében, amit a leköszönő elnök ünnepi beszéde és egy állófogadás követett. 

A napirenden szereplő tizenhét pontból hatot zárt ülésen tárgyaltak. Elsőként a Miskolci Egyetem (ME) gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó tevékenységéről korábban benyújtott tájékoztatóját vették górcső alá, és a jelenlévő Horváth Zita rektor válaszolt a képviselők kérdéseire. 

Gúr Nándor László a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Magyar Szocialista Párt-Momentum-Mindenki Magyarországa Mozgalom Képviselőcsoportjának vezetője sajnálatát fejezte ki, hogy rektor asszony, avagy más megbízott helyettese nem vett részt a bizottsági ülésen, ahol megtárgyalták a benyújtott tájékoztatót, amelyet el is fogadtak. Kérdése volt, hogy Miskolci Egyetem mennyi hallgatója származik a vármegyéből és diploma után mennyien maradnak ebben a térségben? Illetve, hogy a kormány által elindított gazdaságfejlesztési zóna projektben mennyire tudott részt venni az egyetem. 

Horváth Zita válaszában elmondta, igazoltan hiányoztak a bizottság üléséről, mivel ugyanakkor volt az egyetem szenátusi ülése is. Kifejtette, az egyetem, a Debreceni Egyetemmel együtt, részt vesz az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna pályázataiban, minden lehetséges forrást megcéloznak. Többek között a Science Park programjuk keretében. Az elmúlt években jelentős forrásokat sikerült elnyerni, ez mérhető és látható az Egyetemváros fejlődésén is. 
Az egyetem hallgatóival kapcsolatban ismertette, hogy jelenleg már több mint tízezer fiatal tanul a Miskolci Egyetemen, az intézmény népszerűsége nő. De nem csak a népszerűsége, hanem objektíven az ország 63 felsőoktatási intézményéből már a tizenegyedik helyen áll az ME, valamint a nemzetközi rangsorokban is szépen lépkednek egyre feljebb. Hozzátette, a Diplomás Pályakövető Rendszer adatai szerint, az ME hallgatóinak közel 70 százaléka valóban a vármegyéből és a régióból jön, ám az is kiderült, hogy míg ezen hallgatók nominális száma nem csökken, a létszám mégis egyre nő, ami annak tudható be, hogy egyre távolabbról is ezt az egyetemet választják a fiatalok. Ezért a kimutatásokban a százalékos arány változik. Azt is tudatta, a végzettek döntő hányada a vármegyében marad és itt helyezkednek el, átlagosan 2-3 hónap alatt. 

Budai Erzsébet a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt Képviselőcsoportjának tagja gratulált a rektornak az elért eredményekhez és megköszönte a részletes beszámolót. 

A közgyűlés második napirendi pontja a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi- és Iparkamara 2023. évi tevékenységéről szólt. Bihall Tamás, a kamara elnöke sikeresnek nevezte az elmúlt időszakban elért eredményeiket. Személyes sikerről is beszámolt, újabb cikluson át folytathatja elnöki tevékenységét a kamara élén. Kiemelte, nagyon nehéz a gazdasági helyzet a vármegyében, különösen a kis- és középvállalkozásoknál, amelyeknél még az emelkedő minimálbér kitermelése is gyakori probléma. Mindenképpen szükség van kormányzati támogatásokra, hogy ezek a legsebezhetőbb vállalkozások működni tudjanak. Az ő képviseletükben is mindent elkövetnek majd az új ciklusban is. Nagyon gyümölcsözőnek nevezte a kapcsolatukat a vármegyei önkormányzattal, amit így szeretnének tovább folytatni. 

Aros János képviselő, a Területfejlesztési és Turisztikai Bizottság elnöke elmondta, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a kamara 2023- évi beszámolóját. 

Gúr Nándor László méltatta a BOKIK és Bihall Tamás tevékenységét, kiemelve, hogy számítása szerint a kamara 266 szakmai eseményt szervezett az előző évben, ami kiemelkedően sok munkát jelent. Ez említést és dicséretet érdemel. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Igazgatóságának 2023. évi tevékenységéről Taskó József a kamara vármegyei elnöke számolt be. A tájékoztatót a Területfejlesztési és Turisztikai Bizottság megszavazta. 

Gúr Nándor László képviselő kérdésére, hogy miért csökken a sertésállomány, Taskó József elmondta, ez azzal függ össze, hogy tarolt egyrészt az afrikai sertéspestis, másrészt egyre csökken az ágazat jövedelmezősége, ezért a gazdák csökkentik az állományokat vagy felhagynak a sertéstenyésztéssel. 

A negyedik napirendi pont a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye közösségi közlekedési helyzetéről szóló beszámoló volt. Gúr Nándor László szerint elöregedett a vonat és buszállomány és a számuk is csökken. Egyre több a súlyos műszaki hiba is, a felelős miniszter pedig inkább büntetésben jó, mint a problémák megoldásában. Lassan igazi katasztrófaturizmus Magyarországon a vonatozás. 

Vaskó Ferenc - FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt Képviselőcsoportja – köszönetet mondott a MÁV és a Volánbusz minden dolgozójának, hogy a nehézségek közepette is állják a sarat, szakszerűen és odafigyeléssel látják el a dolgukat. Úgy véli, jól képzett a dolgozói állomány mindkét vállalatcsoportnál. Ő sok pozitív változást fedezett fel a Volánbusznál, vannak új járművek, lehet telefont is tölteni a buszokon. 

Nagy-Korsa Judit független képviselő szerint nem hecckampány, amikor rámutatnak például a MÁV hiányosságaira, a vonatok sajnos valóban le vannak amortizálva. Az IC-ken nem működik a klíma és lassabban lehet velük eljutni a fővárosba, mint régen. 

Szamosvölgyi Péter képviselő - FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt Képviselőcsoportja – sajnálattal beszélt arról, hogy a zempléni térség ebből a szempontból is el van hanyagolva, rendszeresen lemaradnak a fejlesztésekről. Néhány kisebb javulás ugyan van, de a vonat és buszközlekedésen sok javítani való lenne még a térségben, például a Sátoraljaújhely-Szerencs-Miskolc vonalon. Úgy érzi, a döntéshozókhoz nem jut el megfelelően ennek a régiónak a hangja. 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Igazgatóság 2023. évi tevékenységéről szóló fejezet volt a hatodik napirendi pont. Gúr Nándor László jelezte, hogy több út állapota katasztrofális, példaként említette a Tornyosnémetibe vezető utat. Illetve megkérdezte, mi kerül egy kilométer úton több mint kétmilliárd forintba? Valamint azt, hogy miért mennek olyan gyorsan tönkre a megjavított utak? 

Peiker Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Igazgatóságának igazgatója válaszában rámutatott, hogy a vármegyei gyorsforgalmi úthálózat nem az ő kezelésükben van, a Kassára vezető autópályát a STRABAG építette, és az is fogja megjavítani. Úgy tudja, a tervek már készülnek, a kivitelezés talán 2025 második felében lesz készen. De hangsúlyozta ez másik cég, nem látnak bele pontosan az ügyeikbe. 
Elismerte, a meghibásodott autópályaszakasz miatt nagyobb lett az alternatív útvonalak terhelése, ezért azok az utak is gyorsabban mennek tönkre. Azonban kiemelte, hogy egy átlagos országos közút egy kilométerének felújítása nem kerül kétmilliárdba, a reális összeg nagyjából 150 millió forint, függően a pontos műszaki tartalomtól. 

A továbbiakban a vármegyei közgyűlés megtárgyalta még a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye nemzeti parkjainak 2023. évi tevékenységéről szóló beszámolót, majd a költségvetést érintő módosításokról és a vármegyei közgyűlés által adományozott díjakról és kitüntetésekről tárgyaltak. Utóbbiakról már zárt ülésen. 

A tizenhét napirendi pont után Bánné dr. Gál Boglárka, a Vármegyei Közgyűlés elnöke mondta el ünnepi beszédét. Hangsúlyozta, a 2019-24-es önkormányzati ciklus utolsó közgyűlésének végéhez értek, ezzel a mandátumuk lejárt. 
- Egy olyan öt éves periódus végére teszünk pontot, amelyre azt gondolom büszkék lehetünk. Megtiszteltetés volt vármegyei elnökként szolgálni a közgyűlést, és ezzel együtt Borsod-Abaúj-Zemplént – fogalmazott. Hozzátette, ebben az önkormányzati ciklusban 46 közgyűlési ülést tartottak, amelyeken összesen 509 napirendi pontot tárgyaltak meg. A Testület 53 rendeletet alkotott és 655 darab határozatot fogadott el ebben a periódusban.

Fotó: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata

Külön kiemelte, az önkormányzat zavartalanul biztosította működését a COVID idején is, és feladatkörének megfelelően sikerrel koordinálta a Terület - és településfejlesztési Operatív Program projektjeit. Ezek között helyet kaptak bölcsődéket és óvodákat, csapadékvízelvezető rendszereket, egészségügyi szolgáltatásokat, orvosi rendelőket, zöld beruházásokat, valamint ipari parkokat érintő fejlesztések, valamint a helyi és vármegyei identitás kialakulásának elősegítését célzó programsorozatok is.

Közben sikerrel bővítették a nemzetközi együttműködéseik számát, aktív kapcsolatot ápoltak a vármegyében élő civilekkel, településvezetőkkel és mindazokkal, akiket felhatalmazásunknál fogva képviseltek, azaz a borsod-abaúj-zempléni emberekkel.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a munka októbertől folytatódik tovább, amennyiben az újjáalakuló közgyűlésben megkapja a szükséges bizalmat újra elnökként, a munkát ugyanazzal az alázattal folytatja tovább, mint eddig, azokért, akik ebben a munkában számítanak rá.

Fotó: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata

Köszönetet mondott a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzati Hivatal munkájáért az egész ciklusban, azoknak, akik hónapról hónapra biztosították számukra a hátországot a közgyűlések zavartalan lebonyolításához. Köszönetet mondott továbbá minden képviselőtársának és Szabó Gergely alelnöknek, valamint az eddigi bizalomért a FIDESZ-KDNP frakciójának, saját pártcsaládjának.
Beszédét egy idézettel fejezte be: Finis coronat opus - a vége koronázza a művet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!