Ugrás a tartalomra

Most akkor hol tombol a megélhetési válság? 

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 08. kedd 12:11
Nyugaton élő magyarokat kérdezett a HVG arról, tényleg összeomlott-e náluk az életszínvonal, ahogy azt itthon a kormányközeli médiumok állítják. Tanulságos körkép.
Fotó: create.vista.com

A kormánymédia hírei és a kormányzati szereplők megszólalásai alapján Nyugat-Európában nemsokára az utolsó lekapcsolja a villanyt, miközben fürdetlen, büdös emberek fagynak lassan halálra, hacsak nem halnak előbb éhen. A hvg.hu meggkérdezte az ott élő magyarokat, hogy a nyilvánvaló hülyeségeken túl mennyivel lett nehezebb a megélhetés tőlünk nyugatra. Röviden: Magyarország nem rezsi-Kánaán.

“Nagyon durva megszorítások vannak Nyugat-Európában az energiaválság miatt”, “Összeomlott a német és a francia életszínvonal”, “Távirányítással kapcsolják ki a bojlereket Franciaországban”, “Magyarországon a legolcsóbb a rezsi”, “Rezsicsökkentés sikkes francia módra: válasszuk a gyertyafényes vacsorát”, “Törvényileg előírt megfagyás Németországban, avagy rezsicsökkentés német módra?”, “Szégyellnek munkába menni a britek, mert nincs pénzük szappanra” - és még lehetne sorolni tucatnyi másik címet a kormánysajtóból, melyek alapján mintha már legalábbis Az éhezők viadala tombolna a Lajtán túl. Friss bagettről álmodozó, de gyertyafény mellett didergő franciák, büdös britek, gázszámlára kolduló németek - már persze ha egyáltalán elismerjük, hogy létezik még Németország - idézi a HVG.

A nyugat-európai körképből kiderült, hogy az energiaválság senkit sem került el, az egyes országokban többféle módon igyekeznek a negatív hatásokat enyhíteni, nem függetlenül az adott ország gazdasági erejétől, ezért az összkép igen csak összetett. Néhány hozzászólásból idézünk, bővebben lásd a linken! 

Egyik olvasó a Németországban szerzett tapasztalatait osztotta meg: “Itt évtizedek óta divat amúgy spórolni a fűtéssel, világítással. Az árak emelkedtek, de talán a fizetésekhez képest nem olyan mértékben, mint otthon. Van már olyan termék, ami itt Németországban olcsóbb vagy egyezik az ára az otthonival”. Hozzáfűzi, hogy a rezsi valóban duplája a magyarországi költségeknek, de az átlagfizetés is sokkal magasabb. “Van működő szociális háló, a családi pótlékot minden évben emelik és többször adtak már bónuszt is. Fűtéskorszerűsítésre, vagy e-bike-ra is állami támogatás van. Miközben a helyi iskola egy afrikai iskolát is támogat, illetve kb. 400 ukrán iskolás gyermeket is segíteni kell, emiatt új osztályokat hoztak létre. A szokásos karácsonyi adománygyűjtések célországai kelet-európai országok. Talán azért, mert ott jobban élnek?” - teszi fel a kérdést olvasónk a Magyarországon Németországról írt cikkekkel kapcsolatban.

Fotó: create.vista.com

Erika Olaszországgal kapcsolatban ír arról, hogy ott a magashegyi részeket leszámítva még nem kell fűteni. “Olasz ismerőseimet nem rázta meg az a hír hogy elméletileg csak 19 fokig lehet felfűteni a lakásokat, sokan 18 fok felett be se kapcsolják. Amúgy brutálisan magas jelenleg a gázár. Ha nem szigetelnék éppen a házunkat állami támogatással, komoly gondot okozna a gázszámla kifizetése és akik nem vágtak bele, azoknak komoly gondot is fog okozni (nagyon rosszul szigeteltek a régebbi építésű házak a Magyarországon megszokotthoz képest)” - írja a komoly rezsiemelkedésről. Szerinte a gázszolgáltatónál lehet választani a fix és szabadpiaci árak közt. A villany kW ára több mint duplájára nőtt az év elejinek. “Nem magánszemélyeknek viszont akár a tízszeresére is emelkedhettek az árak. Sok vállalkozás bezárt, emberek tüntetéseken számlákat égettek például Nápolyban” - teszi hozzá.
Az élelmiszerárak 8-10 százalékkal emlekedtek. “Hús, hal, vaj, étolaj, tojás, liszt, ezek drágultak legjobban. Én kilenc éve élek itt, ez az első év, hogy érezhető az infláció. A benzin jövedéki adóját csökkentették úgyhogy a válság előtti szinten van nagyjából. Mivel a családi pótlék 160 euróról 350 euróra emelkedett két gyerekre idén márciustól, úgy veszem, hogy a plusz összeg a rezsire meg az inflációra megy. Kaptunk már egyszer 150 eurónyi élelmiszerkupont majd következő hónapban 100 eurós benzinkupont. Most megint lesz valami 150 eurós bónusz a fizetéshez hozzácsapva. Lenne rezsiártámogatás is, abból az egy főre jutó jövedelem alapján pont kiesünk. És ezek még visszafogottabb intézkedések, ha nem lenne másfél évente kormányváltás az olaszoknál, egy stabilabb, szociálisan érzékenyebb kormány sokkal több mindent tett volna” - fejti ki Erika, aki azt is hozzáteszi ezek alapján, hogy onnan nézve talán tényleg rezsi-Kánaánnak tűnik Magyarország, “mert aki takarékosan él, annak nem kell sokat fizetnie. Viszont nem igazságos, mert más tényezőket nem vesz számításba” - fejezi be a gondolatot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!