Ugrás a tartalomra

Ne szólj szám, nem fáj fejem - letapasztott szájjal tüntettek a vélemény szabadsága mellett a miskolci Herman gimnáziumban

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. október 05. szerda 11:20
Ha ma elmondod a véleményedet a magyar közoktatásban, kirúghatnak - vélekednek a szervező tanárok, ezért néma, de annál komolyabb üzenettel bíró performanszt tartottak szerda reggel a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumnál.
Juhász Ákos képgalériája

Fekete szigetelőszalaggal leragasztott száj, befogott fül, letakart szem; mint aki nem lát, nem hall, és nem beszél - az akcióban részt vevő pedagógusok szerint ilyennek szeretné látni az oktatási vezetés és a magyar kormány a tanárokat. Közel negyven tanár sorakozott fel csendben szerda reggel 7:45-kor a miskolci gimnázium előtt. Nem volt hangosbeszélő, vezérszónok se állt a pedagógusok élére - egyszerűen kiálltak, és némaságukkal tiltakoztak a tanítás 8 órai megkezdéséig.

- Azt szerettük volna szimbolikusan kifejezni, hogy lényegében elvették a szólásszabadságunkat, a véleménynyilvánítási jogunkat - mondta lapunknak Pilz Olivér, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára. - Azt látjuk ugyanis, hogy aki ma a közoktatásban elmondja a véleményét, az lényegében kikerül az oktatásból, kirúgják. A csendben maradással pedig azt akartuk kifejezni, hogy úgy tűnik: a kormányzatnak az a kényelmesebb, ha meg sem szólalunk. Azt hibáztatják, aki kritikát fogalmaz meg, és nem azt, aki az adófizetők pénzéből nem gondoskodik a diákok minőségi oktatásáról.

A tanárok évek óta szajkózzák, hogy óriási gondok vannak a magyar oktatási rendszerben. Idén - 2016 után először - újra országosan sztrájkoltak, sztrájkolnak.

- Hosszú évek óta mondjuk, hogy nincs oktatáspolitika; inkább felváltotta egyfajta struccpolitika, ahol nem foglalkoznak az oktatással, nincsenek tervek, csak annyi, hogy minél kevesebb pénzből próbálja megúszni a problémákat a kormányzat - fogalmazott Pilz Olivér.

Idén többedszerre nyúltak a sztrájk eszközéhez, hogy érdekeiket megpróbálják érvényesíteni, szerdára országos pedagógussztrájkot hirdettek, amit eredetileg a két szakszervezet - a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) - együtt szervezett, de végül ez utóbbi visszalépett, mert szerintük túl kevés idejük maradt a kivitelezésre. A sztrájkhoz rengeteg iskola csatlakozott, csak a PDSZ-nél 13 ezernél is több pedagógus jelezte a csatlakozását, de a szakszervezet vezetői szerint meg fogja közelíteni a részvétel a tavaszi országos sztrájkot, amelyen körülbelül 28 ezer pedagógus sztrájkolt.

A Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban is sztrájkolnak, előzetesen a tantestület 60 százaléka, azaz 38-an jelezték a csatlakozásukat, de Pilz Olivér elmondása szerint többen jelezték támogatásukat. Délután pedig többen részt vesznek a helyi ombudsmannál a petícióátadáson (a Facebook-esemény ITT tekinthető meg), a fővárosi eseményekre pedig tucatnyian mennek.

- A sztrájkhoz mindenkinek joga van. A pedagógusokét próbálják ellehetetleníteni, láthatatlanná tenni. Nagyon sokakat feltüzelt azonban, ami a Kölcsey gimnáziumban történt, és csak azért is beleállnak a polgári engedetlenségbe. Egyszerűen tarthatatlan, ahogy a kormány bánik a pedagógusokkal, nemcsak anyagi, de erkölcsi téren is - mutatott rá a Herman gimnázium tanára.

További hírek

Olvasnivaló