Ugrás a tartalomra

Népszavazás jöhet a kötelező kamarai tagdíj eltörléséről

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. február 19. hétfő 16:13
Miskolcon kezdte országos aláírásgyűjtő körútját a Jobbik. A vállalkozók számára kötelező kamarai hozzájárulást szeretnék eltörölni.
Fotók: Osztie Tibor

Az egyéni és társas vállalkozásoknak a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5 ezer forint kamarai hozzájárulást kell fizetniük. Ennek akar véget vetni a Jobbik-Konzervatívok, akik népszavazást kezdeményeznének a kötelező hozzájárulás eltörlésére.

A párt önkéntesei hétfőn a Búza téri aluljáró autóbusz pályaudvar felőli oldalán standoltak. Itt tartott sajtótájékoztatót Lukács László György frakcióvezető, a Jobbik alelnöke – aki egyben a kötelező iparkamarai díj ellen irányuló népszavazás kezdeményezője is – és Szarka Dénes, a párt helyi önkormányzati képviselője.

Felesleges kiadás

- Ez a tagdíj 5 ezer forint, amit évente minden vállalkozásnak be kell fizetnie országszerte. Lényegében viszont semmit nem kapnak ezért – fogalmazott a sajtóeseményen Lukács László György, aki szerint az utóbbi idők egyeztetései során világossá vált, a vállalkozók feleslegesnek tartják ezt a kiadást.

- Az iparkamarától semmilyen szolgáltatást nem kapnak cserébe. A mostani kampányban minden magyar nagykorú állampolgár számára lehetőség nyílik a petíció aláírására. Ha 200 ezer támogatói aláírás érkezik, kötelező lesz kiírni a népszavazást. Erre mindössze 120 nap áll rendelkezésünkre – folytatta a Jobbik alelnöke, aki szerint idén még biztosan be kell fizetni az 5000 forintos kamarai hozzájárulást, ha azonban sikerre viszik az ügyet, jövőre már mentesülnek ez alól a teher alól a vállalkozók.

- A kamara beszed évente 5,2 milliárd forintnak megfelelő összeget. Bár a vállalkozók semmit nem kapnak,

az iparkamara vásárolhat 230 millió forintért olyan chatbotot belőle, ami néhánytíz euróért elérhető a piacon, és arra is, hogy Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, százmillió forintokért repkedjen, vagy hogy olyan székházban működjenek, aminek az éves bérlete szintén közel százmillió forint. Úgy tűnik tehát, hogy amikor a vállalkozások szorulnak segítségre, akkor nincsen pénz, amikor magukra kell költeni, akkor van

– fogalmazott Lukács László György.

Újbb fejlesztéscsomag érkezik

Szarka Dénes a Velünk a Város frakciószövetség jobbikos képviselője szerint az iparkamara sem Covid, sem az energiaválság ideje alatt nem nyújtott érdemi segítséget a vállalkozásoknak.

- Egy olyan szereplő van, akinek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara valós támogatást nyújt, az pedig Magyarország kormánya. A járványidőszakban, amikor az önkormányzatokra fokozott teher hárult és egyre több feladatot kellett átvenniük, akkor Parragh László azt javasolta, hogy pont tőlük vonjon meg bevételeket a kormány. Ezeket később nem kompenzálták, így jelentős összeg hiányzott a városok költségvetéséből – emlékezett vissza Szarka Dénes, aki arra is rámutatott, hogy Miskolcon így is elengedték számos vállalkozás számára az önkormányzati bérlemények díjának 50 százalékát, főképp a belvárosban.

- Igyekeztünk valódi segítséget nyújtani. Az infláció és az energiaárak most is megnehezítik sokak helyzetét. Az önkormány jelenleg is azon dolgozik, hogy a vállalkozások biztonságosan tudjanak működni a városban.

A februári közgyűlésre egy olyan fejlesztéscsomaggal készülünk, amik a bérleti díjterheken és egyéb szabályozás jelentette nehézségek terén is könnyebbséget jelentenek majd a helyi vállalkozók számára

– vetítette elő az önkormányzati képviselő.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy Miskolc az eddigi első állomása a január végén útjára indult aláírásgyűjtésnek. A petíciót online is ki lehet tölteni: elindították ugyanis a stop5000.hu weboldalt, ahol az aktivisták és aláírni szándékozók jelentkezését várja.
Az akcióba beékelődnek a választások is. Január 22-től kezdve ugyan 120 nap áll Jobbik rendelkezésére. A jogszabályok szerint azonban április 20-án, az európai parlamenti és önkormányzati választás előtti kampányidőszakban fel kell függeszteni az aláírásgyűjtést, és csak a június 9-i választás után folytathatja azt a párt.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!