Ugrás a tartalomra

Orbán: április 13-án lehet meg a hárommillió beoltott hazánkban

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. április 02. péntek 09:48
A miniszterelnök szerint eddig 2,1 milliónál is több embert oltottak be az első oltással, húsvét utánra 2,5 millió oltott lehet, amikor új szabályok lépnek életbe. 3-3,5 beoltott után pedig jöhet a nyitás következő lépése.
Forrás: MTI

Igaza van a szakembereknek, vissza kell vennünk a családi találkozásokból még annak ellenére is húsvét van, másképp nagy baj lehet - jelentette ki a miniszterelnök szokásos pénteki interjújában, a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor a közterületi maszkhasználat fontosságáról is szólt, hozzátéve: bár az oltottak elvileg szabadabban mozoghatnak, saját és embertársaik érdekében egyelőre is vigyázzanak.

A rend szerint kilenc óta után hivatalossá váló járványügyi adatokról is szólt: ezek szerint több mint kilencezer az új fertőzöttek száma, és kettőszázhatvannál is többen vesztették életüket egy nap alatt a koronavírus miatt. Orbán kiemelte: most már az arányszámokat kell nézni, a szakértők szerint "két-három hét, amire átbillenünk", lassan elérjük azt a látványos hatást, amit az oltások elhoznak a fertőzöttek számát tekintve. 

- Eddig 2 156 680 ember kapta meg az első oltását, 863 000-en pedig már a másodikat is. Azt a jelentést kaptam ma reggel, hogy húsvét után 2,5 millió beoltott lehet, április 13. pedig az a nap lehet, amikor a hárommillió beoltottat is elérhetjük. Ha elérjük a 3-3,5 milliót, jöhet a következő lépés, erről jövő héten tudom tájékoztatni a nyilvánosságot – mondta a miniszterelnök, aki újból emlékeztetett, a bizonyos 2,5 milliós szám után életbe lép az új szabályozás, nyithatnak az üzletek. 

Mindenhova bekopogtat

„Vannak, akik azt gondolják, a zárásokkal meg lehet állítani a vírust: tévednek”, mondta Orbán. Ez a brit variáns ugyanis másmilyen: tudjuk lassítani, de nem tudjuk megállítani, „be fog kopogtatni a házunk ajtaján”. A végső megoldás a vakcina, és „hottentottának is hívhatják tőlem a vakcinát, ha a hatóságok szerint az biztonságos” - fogalmazott.

Arra kérdésre, hogy előfordulhat-e, hogy sok lesz a vakcina, de nem lesz kit beoltani, Orbán Viktor elmondta: már 3,7 millió ember regisztrált az oltásra, a 65 év felettieket 81 százalékát pedig már beoltották. A miniszterelnök hangsúlyozta: már csak 251 ezer 65 év feletti nem kapta meg az oltást. 

„Ez most egy ilyen húsvét”

A miniszterelnök a fiatalok oltásáról is beszélt, mint mondta, egy hét múlva az operatív törzs döntése alapján mondják meg, hogy a 16-18 évesek kaphatnak-e vakcinát. Orbán Viktort ezután az egészségügyi dolgozókról kérdezték, mint mondta, ők a mi hőseink, sok millió embert mentenek meg ettől a nagy bajtól.

- "Ez most egy ilyen húsvét, adjuk meg az egészségügyben dolgozóknak a tiszteletet, ne mondjuk, hogy összeomlik az egészségügy, mert azzal leértékeljük a benne dolgozók munkáját, akik működtetik" – mondta kormányfő. A húsvéti ünnepekre visszatérve a kormányfő hozzátette: „Vasárnap reggel felkel a nap, eljön a feltámadás: lesz magyar feltámadás, úton vagyunk a szabadság felé”.

Nem lesz kötelező

Orbán az oltási igazolványról is beszélt: ha a beoltottak száma eléri a 3-3,5 milliót, és ezzel sikerül visszaszorítani a halálozást, könnyítést – ilyen lehet a szállodai nyitás, kulturális szolgáltatás – adhatnak azoknak, akiknek van oltási igazolványuk, "de erről majd akkor kell beszélni". A miniszterelnök arra számít, ha az eddig nem regisztráltak azt fogják látni, hogy az oltottak könnyítést kapnak, akkor talán kedvet kapnak a regisztrálásra.

„Ez egy demokrácia. Én házam, én váram, erre a magyarok nagyon kényesek, szabadságszeretőek vagyunk. És ha valamiről azt gondoljuk, hogy jó is, de azt érezzük, hogy rá akarnak minket kényszeríteni, akkor annak ellenállnak a magyarok. Így a felnőtteknek nem lehet előírni a kötelező oltást, az nem járható út" - mondta Orbán hozzátéve: azt azonban el tudjak képzelni, hogy az oltás a gyerekeknek kötelező legyen.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!