Ugrás a tartalomra

Őszinteség, együttérzés, nyitottság, elfogadás

Gallai Judit
Utoljára módosítva
2023. március 12. vasárnap 16:45
Vajon tényleg ismerjük önmagunkat? Figyelemmel kísérjük a változásokat, melyek fokozatosan mennek végbe bennünk, hiszen a világ, a társadalom folyamatosan változik körülöttünk? - teszi fel a kérdéseket Gallai Judit e heti írásában.
Grafika: Internet

Ahhoz, hogy jól ismerd magad, elengedhetetlen, hogy tisztában légy alapvető értékeiddel, szükségleteiddel, vágyaiddal. Ha ezek hiányában vagy, előfordulhat, hogy nehezen telnek a mindennapok, és nem könnyű olyan életutat találnod, ami boldoggá és elégedetté tesz. 

Talán a kapcsolataidban sem áll igazán hozzád közel senki, ami miatt magányosnak érzed magad. A magas érzelmi intelligencia segít abban, hogy érzéseid felismerd, azonosítsd és kezeld. Abban is támogat, hogy jobban fókuszálj arra, ami neked jó, békélj meg azzal, aki vagy és tudd, merre tartasz. A személyiség alapvető megismeréséhez hozzátartozik, hogy megfigyeljük viselkedésünket, reakcióinkat, naplózzuk az érzéseinket vagy megválaszoljuk az alábbi kérdéseket. 

Hogyan látom magam, hogyan látnak engem azok, akik közel állnak hozzám? Meg tudom e fogalmazni öt szóval, ki vagyok? Melyek azok a döntések, melyek jónak bizonyultak és melyek jártak fájdalommal? Adok-e a gyökereimre? Mi fontos számomra életem során? 

Azt is érdemes számba venni, milyen döntéseket hoztunk meg a múltban és azok milyen súllyal változtatták meg az irányt, amerre haladunk. A gyermekként átélt események kulcsfontosságúak, sok esetben a jövő mintázatának, szükségletének alapjai. Azt tartja egy mondás, hogy nem több mint nyolc alapvető értékünk van, és ezek játsszák a legnagyobb szerepet döntéseinkben a munkahelyünkön, és a magánéletünkben. Érdemes kipróbálni, hogy készítesz egy listát, melyekről úgy érzed, döntő szerepet játszanak mindennapjaid során. 

Mire gondolok? Őszinteség, együttérzés, nyitottság, elfogadás, vagy éppen olyan érték, mint a tanulás, a szórakozás, vagy élmények gyűjtése. A sor végtelen. Amit még fontosnak tartok, hogy vizsgáld meg, vajon otthonról, a szülői mintákból hozod ezt vagy felnőttként tapasztaltad már meg és alakítottad az alapján az életed, ezáltal pedig a személyiséged is.

Amikor önismeretről beszélünk, beleértjük azt is, hogy ismerjük a testünket, a szervezetünk működését. Ez ugyanolyan fontos, mint az elménk, vagy a lelkünk bonyodalmainak megismerése. A testünk nem ellenség és nem utólag kellene a tüzet oltanunk. Amikor időt és energiát fektetünk abba, hogy többet tudjunk meg róla, akkor reális célokat tűzhetünk ki, megismerjük a határainkat és jobban is fogjuk magunkat érezni. Legyünk nyitottak az új dolgok kipróbálására, gyakoroljunk mindfulness meditációkat, foglalkozzunk a helyes légzéssel, fektessünk hangsúlyt arra, hogy a légzésünk és a mozgásunk összhangba kerüljön. A reális testkép kialakítása nehéz feladat a mai, közösségi médiával átitatott mindennapokban, mégsem lehetetlen vállalkozás.

A naplózásról már tettem említést korábban, hiszen kulcsszerepe van az önismeret fejlesztésében. Az önreflexió megláttatja a felszínes reakciókat, a mögöttes szükségleteket és érzelmeket. A saját belső hangunk kel életre, sokszor jóváhagyást kérve. Az írás helyett rajzolhatunk, készíthetünk kollázsokat is. Ha bizonytalanok vagyunk abban, melyik válna be nekünk, akkor váltogathatjuk, amíg kialakul az, amelyik a legeredményesebb számunkra.

A jövőre vonatkozó vágyak, tervek és célok éppolyan fontosak önmagunk megismeréséhez, mint a múlt mintázata és történései. Tedd fel e kérdést magadnak: mit tekintesz életfeladatodnak? Milyen örökséget szeretnél magad után hagyni? Hol látod magad három év múlva, öt év múlva, hogy látod az utolsó tíz éved? Amit fontos észben tartani, az életfeladatnak nem kell valami hatalmas, drámai dolognak lennie. Sőt, nem kell a világot sem megváltanod. Elég, ha számodra hiteles. 
Az sem gond persze, ha közben másoknak is segítesz vele – pozitív visszajelzés és a hála érzése is kíséri, melyek téged is építenek újra és újra.

További hírek

Olvasnivaló