Ugrás a tartalomra

Öt helyen, mintegy félmilliárd forintból rendezték a csapadékvíz elvezetését

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. december 05. kedd 16:02
Csodálatos hegyes vidék vesz minket körül, amelyben gyönyörködhetünk, ugyanakkor a nagyobb esőzésekkor, hóolvadáskor a lezúduló csapadékkal is kezdenünk kell valamit. Pályázati forrásból most öt helyen valósultak meg Miskolcon a csapadékvíz elvezetését javító beruházások.
Fotók: Osztie Tibor

A miskolci városházán megrendezett projektzárón elhangzott, a beruházások kitűzött célja az volt, hogy a több városrészt érintő csapadékvíz-elvezetési problémákra megoldást nyújtsanak, megszűntetve a fennálló problémákat és megelőzve a további károkat. Ennek során az öt helyszínen többek között árkok újultak meg és csatornák épültek, a foltszerűen működő csapadékvíz-elvezetési rendszer felszámolásával pedig kialakult egy, a területre jellemző homogenitás, vagyis mindegyik érintett utca becsatlakozott a csapadékvizet elvezető hálózatba. 

„Miskolc egy szerencsés természeti környezetben helyezkedik el, szép hegyek vesznek minket körül, de ez azzal is jár, hogy a hegyekből lezúduló csapadék gyakran problémákkal is járhat a lakott területeken. Különösen igaz ez a hegyekhez közelebb eső Diósgyőrben, ahol az elmúlt időszakban a nagy esőzések következtében súlyos problémák jelentkeztek a vízelvezetésben” – közölte Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere a projektzárón.

Az esetek közül példaként említette a Tölgy utcát, valamint a Mária és Csavar utca térségét, ahol a pályázati fejlesztésnek hála, komolyabb javításokat végezhettek el. A Tópart és a Mária utca kereszteződésében vápás bazaltbeton csapadékvíz-elvezetés kialakítása valósult meg, egészen a Csavar utca ipszilon kereszteződésééig.

A most lezárult projektekben öt helyen tudtak javítani a helyzeten, de sok még az elvégzendő munka, ezért ezeket a programokat folytatni kell – szögezte le az alpolgármester. 

Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője tájékoztatta a projektzárón megjelenteket, hogy a 2020-ban beadott támogatási kérelem eredetileg hat részből állt, azonban egy helyen nem valósult meg a tervezett beruházás a lakosság ellenállása miatt. Ez a Pereces patak medrének rendezése lett volna, de nem akartak szembe menni az ott élők akaratával. 

„Próbáltunk azokra a településrészekre fókuszálni, ahol a legnagyobb gondot jelentette a csapadékvíz elvezetése. Ilyen volt például a Repülőtér utca, ahol a vasúti felüljáró alatt rendre megállt a víz egy-egy nagyobb esőzéskor. Vagy a Mária-Csavar utca rendezése, amely több éve váratott már magára. Ezeken túl még három helyen, a Lavotta utcán, az Aknász, a Vájár és a Bányamécs utca térségében, valamint az Erenyő utcában tudtunk egy egyszerűbb rendszert kialakítani, így minden ingatlan elől le tud már folyni a víz” – sorolta az elvégzett munkák helyszíneit a főosztályvezető. 

Hozzátette, a teljes költségvetés mintegy 550 millió forint volt, az öt elemből kettő még kivitelezés alatt van, de ezeket is befejezik még decemberben. A többi építkezésnél már a helyreállítást végzik. Hangsúlyozta, minden helyszínen figyelembe vették a környezettudatosságot és a fenntarthatóságot a kivitelezés során. Reményét fejezte ki, hogy a TOP Plusz pályázatok megnyílásával a csapadékvíz-elvezetési munkák folytatódhatnak majd.

(A külső képen az egyik perecesi helyszín még októberben. Fotó: Mocsári László)

További hírek

Olvasnivaló