Ugrás a tartalomra

Párt találtak a cicának, gyönyörű nagymacskafiú érkezett a miskolci állatkertbe

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2022. június 17. péntek 10:48
Újra férjhez ment Tareka. Az állatkert perzsa leopárd nőstényéhez nemrég érkezett meg új párja, egyenesen Németországból. A házasságközvetítés egy nemzetközi tenyészprogram részeként valósult meg. A gondozók remélik, hogy az állatok mielőbb egymásra találnak, szerelmüket pedig egy kis leopárd pecsételi majd meg. A nyolcéves Azhar egyelőre új miskolci otthonát szokja.

Egy furgon hajtott be néhány héttel ezelőtt, egy éjszakai órán az állatkert kapuján - idézte fel az érkezés pillanatait Veress Tamás, a miskolci állatkert gyűjteményvezetője. A vendégek hosszú utat tettek meg idáig: egyenesen Németországból érkeztek, egy csúcsragadozóval a csomagterükben. Négyen, óvatosan emelték ki a szállítódobozt az autóból, ezzel is a lehető legkevesebb stressznek kitéve a benne lapuló állatot. A leopárd így is hosszú percekig várt, míg végül elhagyta ideiglenes lakhelyét, hogy aztán elfoglalhassa végleges otthonát a kifutóban.

Fotók: Horváth Csongor

Most már mancsát lelógatva, egy oszlop tetején pihen a legújabb lakó. Az Azhar névre keresztelt leopárd a kötelező karanténidőszak letelte után nőstény párjával, Tarekával együtt van a kifutóban - egyelőre azonban nem sokat foglalkozik a társával, még szokja az új helyet. Ahogy a szakember fogalmazott: egyelőre oda helyezkedik, ahol biztonságban érzi magát. Az ideje nagy részét itt tölti.

De egyelőre a nőstény számára is szokatlan az új élettárs; elvonulva, inkább bent hűsöl szívesebben. Ő még 2012-ben érkezett a miskolci állatkertbe. Veress Tamás elmondta, volt neki egy másik párja korábban, kölykük is született, de tavaly Izraelbe került az ex.

- Így viszont lehetősség nyílt arra, hogy új pár érkezzen a nőstény mellé a tenyészprogram keretében - tette hozzá.

Az állatkert dolgozói bíznak benne, hogy ez a pár is idővel egymásra talál majd, és szerelmük gyümölcseként kis leopárd születik. Ami azért is nagyon fontos, mert nemcsak állatkertekben ritka faj, hanem saját élőhelyén is. Alig 1200 példány él jelenleg szabadon Irán és Afganisztán területén. Elsősorban a vadászat tizedeli az állományt, de nem segítenek a leopárdok helyzetén az élőhelyükön zajló rendszeres fegyveres konfliktusok sem. Európában mindössze 40 állatkertben, kevesebb mint 100 egyedét tartják.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!