Ugrás a tartalomra

Rendkívüli ülést tartott Miskolc közgyűlése (ÉLŐ!)

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 22. kedd 21:02
Kedd délután rendkívüli ülést tartott Miskolc önkormányzatának közgyűlése. Két napirendi pontot tárgyaltak a városatyák: az első az igazgatási szünet időtartamára vonatkozott, a másodikban pedig a miskolci ellenzék azt kérte, hogy a közgyűlés támogassa a Megyei Jogú Városok Szövetségének Ursula von der Leyenhez címzett levelében foglaltakat. A Fidesz-KDNP a szavazás előtt kivonult a teremből.



A Kulturális Bizottság ülésének elhúzódása miatt közel 20 perces késéssel kezdődött meg a munka. Miután megnyitotta az ülést, Veres Pál polgármester megállapította, hogy a testület 28 tagjából 27-en jelen vannak, tehát a közgyűlés határozatképes.

Az ülés oka a Fidesz-KDNP indítványa volt. Azt kérték, hogy a közgyűlés támogassa a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke által az Európai Bizottság elnökéhez intézett szeptemberi kérelmet. A levélben többek között azt kéri a szövetség, hogy az EU elnöke "változtasson a gazdaságot recesszióba taszító politikán, és szüntessék meg az európai, köztük a magyar embereket sújtó szankciókat.". Továbbá: a felzárkózási és helyreállítási alapnak a magyar polgárokat is megillető forrásait tegyék elérhetővé számukra.

Először az előterjesztések napirendre vételéről szavaztak a képviselők: mind a 27-en úgy döntöttek, hogy mindkét pontot tárgyalják.

Fotók: Juhász Ákos


1. napirendi pont: Javaslat Miskolc MJV Polgármesteri Hivatalában igazgatási szünet elrendeléséről szóló 26/2022. (X.28.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére és az igazgatási szünet kapcsán meghozott 122/2022. (X.27.) számú határozat visszavonására, valamint. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Ignácz Dávid jegyző ismertette a napirend kapcsán, hogy a közgyűlés októberben - az akkor hatályos jogszabályok alapján - döntött arról, hogy december 19. és január 6. között igazgatási szünetet rendel el a miskolci polgármesteri hivatalban. Ezt követően azonban hatályba lépett a veszélyhelyzeti szabályokról szóló kormányrendelet, ami eltérően rendelkezik: az igazgatási szünet kezdetét december 22-ére teszi. Az Alaptörvény kimondja, hogy az önkormányzati rendelet más jogszabállyal nem lehet ellentétes, így a közgyűlésnek most módosítania kellett a korábbi határozatát.

A javaslat tehát arról szólt, hogy december 22. és január 6. között legyen igazgatási szünet - ez összesen 11 munkanapot érint, ezekre rendes szabadságot kell kiadni.

Ezen időszak alatt a képviselőtestület feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás sem működik.

A véleményező bizottság támogatta az előterjesztést, vita nem volt a napirend fölött.

2. napirendi pont: Döntés a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke által az Európai Unió elnökéhez intézett 2022. szeptember 27-ei kérelem támogatásáról. Előterjesztő: FIDESZ-KDNP Képviselőcsoport

Veres Pál az Ursula von der Leyennek címzett levél születési körülményeiről előzetesen elmondta, szeptemberben tartotta a szövetség a közgyűlést, amin az elnököt, Szita Károlyt felhatalmazták a levél megírására. 27-én megszületett meg a levél, amit Szita írt meg. Miskolc polgármestere megjegyezte, hogy a szöveg egyeztetése előzetesen nem történt meg, de a levél elment Ursula von der Leyenhez.

- A 26-ai közgyűlés elfogadta a döntést, belső eljárási okokból volt feszültség, de ezt tisztázni fogjuk. Én magam is megszavaztam azonban, hogy egy ilyen előterjesztésre szükség van. A Fidesz-KDNP most azt kérte, hogy a grémium támogassa a levelet - ismertette.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető előterjesztőként szóbeli kiegészítésében felelevenítette: hazánk esetében november 19-én járt le a határidő, hogy a kormány eleget tegyen az EU követeléseinek. A jelenlegi hírek arról szólnak, jó úton járnak, kiutalhatják az akár 14,7 milliárd eurót. A kormány teljesítette az Európai Bizottság kéréseit.

- Álláspontunk szerint az EU egy hatalmas összeget tart vissza, körülbelül 7 ezer milliárd forintot. Holott a helyreállítási alap nélkülünk meg sem születhetett volna, hiszen mi is hozzájárultunk annak létrejöttéhez. Azt kérjük, ami a magyaroknak, a miskolciaknak jár. A kifizetés akár már jövő év első felében megérkezhet - húzta alá.

Összefoglalva azt mondta: nem kérnek mást a városvezetéstől, minthogy támogassa azt, hogy a pénzt kifizesse az EU Magyarországnak.

Vita a napirend fölött:

Szarka Dénes (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes: őszintén örülök, hogy a kormánypárti képviselők is megtisztelték a rendkívüli közgyűlést. De: "okkal feltételezhetjük, hogy nem olvasták el figyelmesen az indítványukat". Nem olvasták el az általuk aláírt indítványt, hiszen az Európai Unió elnökéről beszélnek, miközben ilyen pozíció nem létezik, az Európai Bizottságnak van elnöke.

Hozzátette, az önkormányzatok valóban rossz helyzetben vannak, ezt írja Szita Károly is, és "mi főként erről szerettünk volna Önökkel beszélni azon a közgyűlésen, amire nem jöttek el". Egyetértett abban, hogy az uniós források megilletik a magyarokat, a magyar önkormányzatokat. Ám a jelek szerint az EU továbbra sem látja biztosítottnak, hogy valóban a magyar polgárok, önkormányzatok kapják meg a forrásokat.

- Az Önök kormánya eddig minden szankciót megszavazott ráadásul. Az energiahordozókra kivetett szankciók ráadásul nem is érintik Magyarországot - sorolta.

"Szeretnénk kompromisszumos megoldást találni, valóban összefogásra van szükség, ezért is nyújtottunk be egy módosító indítványt".

 - Arra kérjük a kormányt, adja vissza az önkormányzatoktól elvont forrásokat, a közösségi közlekedés támogatását, szüntesse meg a különadókat, hatósági áron juthassanak hozzá az intézmények az energiaforrásokhoz - sorolta a módosító pontjait Szarka Dénes frakcióvezető-helyettes.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk): a Fidesz-kormány Brüsszelben megszavazta a szankciókat, pedig azt mondják, hogy nem működnek. Álláspontja szerint a háború nem Magyarország háborúja, de ki kell maradni a gazdasági háborúból is.

- Fizessék meg a háború haszonélvezői a háborús veszteségeket - hangsúlyozta.

Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető: hosszan sorolja az EU szervezeteit, működését, majd felidézte: Ursula von der Leyent a Fidesz is megválasztotta az EB elnökének. Az EB azonban semmilyen szankciót nem fogadott el - azokat az Európa Tanács fogadja el, ahol hazánkat Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

- Az összes szankciót megszavazta. Most Önök Orbán Viktort támadják, de erre ne a miskolci közgyűlést használják fel, hanem mondjuk a Fidesz választmányi ülését - mondta.

Hozzátette, a kormánypártnak "van egy alkalmatlan gazdaságpolitikája, ami romba döntötte a forintot".

"Békére,és az uniós forrásokra szükség van, ebben egyetértünk", de "Önök ellopják ezeket a pénzeket", fogalmazott.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város): egy olyan levélhez csatlakozunk utólag, amit korábban úgy adtak fel, hogy annak szövegéről meg sem kérdeztek minket.

"Postafordultával támogassuk ezt, ha még marad posta egyáltalán, ahol át lehet venni a választ"? - vetette fel.

 - Arra akarják rávenni a közgyűlést, hogy érjük el az Oroszország elleni szankciók megszüntetését. Írjuk alá a jogos döntéseket támogató nyilatkozatot. Nem a háborút kirobbantó féltől kérik a támadások leállítását. Ez embertelen és erkölcstelen - fogalmazott, majd hosszan idézte Szita Károly 90-es évek előtti "besúgásait", "kémelhárító, ügynöki tevékenységét".

- Az új ellenség ismét a nyugati demokráciák lettek - mutatott rá, hozzátéve: Szita inkább mondjon le tisztségeiről.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető viszontválaszában "orosz érdekeket szolgáló" politikusokról beszélt az ellenzéki oldalon. Oroszbarátsággal inkább a Jobbikot lehet jellemezni véleménye szerint.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: az előterjesztés teljesen egyértelmű: a háborúból ki kell maradni katonailag, gazdaságilag. A magyar embereket meg kell védeni, ezt szolgálja a rezsicsökkentés.

- Számtalan szankciót megszavaztunk, de ami a magyar érdekeket sértette, azok ellen küzdöttünk - hangsúlyozta.

Cseléné Figula Edina (Velünk a Város): 2022 a lejtmenet éve, de már tavaly érezhettük, hogy gond van. Aztán az infláció az egekbe nőtt, ezrek munkahelye szűnt meg.

- Orbán Viktor elhibázott gazdaságpolitikájának áldozatai vagyunk - emelte ki.


Szopkó Tibor alpolgármester: miért kell egy szeptemberi levélről rendkívüli közgyűlést tartani? Csak 2030-ra lehet nettó befizető hazánk az EU-ban Orbán Viktor szerint is, jelenleg nettó haszonélvezői vagyunk. Az árak azonban elszabadultak Magyarországon, több terméket és területet is kiemelt, ahol markánsan nagyobb a drágulás, mint más európai országokban.

"Nekünk ezzel van feladatunk, ezzel van dolgunk", tette hozzá.

- Mi is kérjük a helyreállítási alap pénzeit, és mi sem szeretnénk háborút, de azt vitatom, hogy a háború taszította recesszióba az országot - az a Fidesz politikája miatt van - vélekedett.

Kovács László (KDNP): ez a közgyűlés "méltatlan", "szánalmas" a baloldal részéről véleménye szerint. Miért nem tiltakoztak, amikor az EP egy koncepciós per részeként elkészítette a jelentését? - mondta, hozzátéve: terelik a témát a Velünk a Város részéről, pedig a magyar települések több mint 80 százaléka csatlakozott a levél aláíróihoz. Szerinte a módosító "kiheréli" az indítványt.

Bazin Levente (Velünk a Város): a Fidesz belső harcairól beszélt, a politikai irányítás összedőlni látszik véleménye szerint. -

Nem fogom támogatni az előterjesztést, Miskolcnak ki kell maradnia Putyin háborújából - mondta.


Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető: a levél azon megállapításával egyetértenek, ami Putyin agresszióját elítéli. Aztán azzal is, hogy magasak az energiaárak, hogy békére van szükség, valamint: hazánknak a helyreállítási és kohéziós pénzekre szükség van.

- Valóban, nagyon magasak az energiaköltségek, de a szankciók nem érintik sem az áram, sem a gáz árát. Mit kell tenni, hogy ezek ne sújtsák a miskolciakat? Az egyetemes szolgáltatásra vissza kell állni, az energiahordozók áfáját le kell csökkenteni 5 százalékra. Az MVK normális működéséhez csökkenteni kell az energia árát, és vissza kell állítani az állami támogatást. Ilyen intézkedéseket javaslunk. Ezek igazi változást jelentenének, egy levél elküldése nem - húzta alá.

Szarka Dénes (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes: olyan levélről van szó, aminek tartalmát nem egyeztették a városok polgármestereivel. Szerinte a városvezetés ellen lobbiznak a fideszes képviselők, de most sem késő lobbizni Miskolcért.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város): a Fidesz (példái alapján) inkább oroszpárti, és unió-ellenes.

Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz-KDNP): a magyar kormány mindent megtesz, hogy a szankciós politika megváltozzon. Kérte, hogy támogassák a levelet.

Soós Attila (Fidesz-KDNP): a szankciók tehertételt jelentenek az unió állampolgárainak, a magyaroknak, ezért meg kellene őket szüntetni. A forrásokat nem politikai alapon kellene visszatartani - ezekről szól a levél.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk): a módosító a kormányról szól, amit meg tud érteni, de ezt a kormány felé kell jelezni. Az indítvány az unió felé szól. Kár összemosni a két részt.

- A szankciós politika károkat okozott Magyarországnak, és vannak elhibázott kormányzati intézkedések - foglalta össze.

Kovács László (KDNP): nálunk a legalacsonyabb a gáz és a villany ára.

Ügyrendi javaslat érkezett, a vita lezárását kérte Bazin Levente. Erről az SZMSZ szerint szavazni kell, de a Fidesz-KDNP képviselői felálltak, és kivonultak a teremből, mielőtt a szavazás megtörtént volna a vita lezárásáról. A szavazáson azonban úgy döntöttek a teremben maradt képviselők, hogy folytatódjon a vita. Több hozzászólás azonban már nem volt, így a polgármester a vitát lezárta.

Az első napirendi pontról így szavaztak: 16 igen, 0 nem, 0 tartózkodás, 12 távolmaradó. 

A második napirendi pontnál először a Velünk a Város által benyújtott módosító indítványról szavaztak: 14 igen, 0 nem, 1 tartózkodás, 1 nem szavazó, 12 távolmaradó.

A Fidesz-KDNP által benyújtott határozati javaslatról szavaztak: 13 igen, 1 nem, 1 tartózkodás, 1 nem szavazó, 12 távolmaradó. 

Az ülés végére értek, csütörtökön rendes közgyűlést tartanak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!