Ugrás a tartalomra

A sípályákat már előkészítették, de az út továbbra is zárva Lillafüred és Bánkút felé

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. január 21. szombat 14:19
A sícentrum tájékoztatása szerint eléri az ötven centimétert a hó vastagsága Bánkúton, vasárnap akár ki is nyithatnának, de az oda vezető utat egyelőre még zárva tartja a rendőrség.

13:51 A Miskolc irányából Heves vármegye felé, a Bükkön keresztül vezető 2505-ös számú út, illetve a Bükkszentlászló felé vezető 2519-es számú út zárását a rendőrök szombaton fél 1-kor feloldották, az utak ismét járhatók.

A 2513-as számú út - a Bánkút, illetve Lillafüred felé vezető szakaszon - ideiglenesen lezárva marad, viszont a Bánkút, illetve Mályinka közötti úton a fogalom továbbra is haladhat.

A közútkezelő a szükséges munkák elvégzése után az idáig járhatatlan utat is megnyitja - tájékoztatott a police.hu-n a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Fakidőlések veszélye miatt péntek este 8 óra 20 perctől vezetett be ideiglenes forgalomkorlátozást a vármegyei rendőr-főkapitányság.

Fotók: Horváth Csongor

Korábban írtuk:

A Lillafüred Online osztotta meg a sícentrum híreit, miszerint a döntésre várnak, hogy holnap nyithat-e a síterep.

Mint írták: "Jelenleg nem lehet feljutni Bánkútra, mert a rendőrség lezárta az utakat a veszélyes fakidőlések miatt".

Felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy ez szombati információ, a helyzet változhat.

A sípályákat mindenesetre előkészítették, csak a korlátozás feloldására várnak.

Mind a rendőrség, mind a katasztrófavédelem részéről megerősítették nekünk szombat délben, hogy változatlan a helyzet, egyelőre nem járhatóak az utak Lillafüred, a Bükk felé.

Varga Rudolf rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy csak a buszokat és azokat az autókat engedik tovább a Majális parktól, akik lakcímkártyával tudják igazolni, hogy a lezárt részeken élnek.

Dojcsák Dávid katasztrófavédelmi szóvivő pedig elmondta, a tűzoltók legutóbb szombat hajnalban avatkoztak be letört ágak, kidőlt fák miatt, azóta nem kaptak bejelentést.

A Magyar Közút Zrt. szombaton kiadott közleményében szintén figyelmeztet, hogy a folyamatos fakidőlések és ágleszakadások miatt a Kékestetőre vezető két mellékutat már péntek este lezárták a szakemberek a közlekedők biztonsága érdekében.

A Miskolc és Felsőtárkány közötti útszakaszon is teljes útzárat kellett bevezetni, mert ott is fakidőlések nehezítik a közlekedést.

- Végre az évszaknak megfelelő időjárás van az országban, főleg a magasabban fekvő helyeken esett intenzíven a hó az elmúlt napokban. Ezért sokan tervezik utazásukat a közkedvelt kirándulóhelyekre, ami viszont így jelentős torlódásokat is eredményez - mutatnak rá, megemlítve például a Pest vármegyei Dobogókövet, ahol a parkolóhelyek már reggel 8 órára megteltek, így sokan szabálytalanul, a forgalmat is akadályozva álltak, állnak meg az oda vezető országos utakon.

Felhívják arra is a figyelmet, hogy az erdészetek az intenzív havazásban és várható erős széllökésekben érintett térségekben nem ajánlják a fakidőlések és ágleszakadások miatt a túrázást, így a hétvégére tervezett programok kapcsán ezzel is számolnia kell a közlekedőknek.

- Mivel az országban kevés helyen, csak a magasabban fekvő hegyvidéki szakaszokon maradt meg a hó, így sokan ezekre a kirándulóhelyekre igyekeznek eljutni, főleg autóval. Emiatt ezekben a térségekben az időjárástól függetlenül is torlódással, hosszabb menetidővel számolhatnak az autósok, és azzal, hogy a kijelölt parkolókban nem lesznek szabad helyek. Ezért a közútkezelő arra kér mindenkit, hogy ezekbe a térségekbe való utazásaik során a tömegközlekedési lehetőségek közül válasszanak. A kirándulóknak érdemes még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről a Magyar Közút Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu oldalon - írták.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!