Ugrás a tartalomra

Stadion Óvoda: a szakhatóságoknál pattog a labda

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 26. csütörtök 16:14
A szakhatóságok észrevételei miatt továbbra is csúszik az intézmény használatbavételi engedélyeztetése. A feltárt hiányosságokat a kivitelező és az önkormányzat azonban már pótolta.
Mocsári László archív felvétele

A Stadion Sport Tagóvoda energetikai felújításához azzal a céllal láttak hozzá még 2021 őszén, hogy az épületben tartózkodók hő- és komfortérzetét javítsák, valamint, hogy az energiafelhasználás csökkentésével az üzemeltetési-fenntartási költségek is lejjebb menjenek. Ennek mentén az összes belső nyílászárót kicserélték, de – a teljes gépészeti rendszer mellett – az épület padlóburkolatait és falfelületeit is felújították. Továbbá új, zárt rendszerű kétcsöves fűtési rendszerre cserélték a jelenlegit. Az épület fűtésszabályozását vezeték nélküli kommunikációval működő okos radiátorszelepekkel látták el. Nem utolsósorban a vizesblokkokat is átalakították és felújították.

Az ottaniak 2021-ben ennélfogva négy csoporttal, kilencven gyermekkel költöztek át a MIÓVI Diósgyőri Tagóvodájába, ami mostanra ötre és száz főre duzzadt. Hely azonban még így is akadt bőven, mivelhogy – tudtuk meg a MIÓVI általános intézményvezető-helyettesétől – az ideiglenesen kijelölt intézmény egykor nyolccsoportos óvodaként funkcionált. A csoportok az eddig kihasználatlan szobákban kaptak elhelyezést, továbbá a meglévő kettőből egy tornaszobát is a rendelkezésükre bocsátottak a kis „vendégeknek”, amely – tért ki rá – minden ellentétes híreszteléssel szemben teljesen átlagos mérettel bír, vagyis a gyerekeknek megfelelő helyet biztosítottak a testmozgáshoz.

Csizmárné Gede Erika Judit szerint sajnálatos, hogy szárnyra kaptak olyan városi legendák, miszerint a fűtési szezon „megúszása” céljából késlekednek a nyitással. Márpedig – ecsetelte – az óvoda felújításával kapcsolatban többször is, folyamatosan tájékoztatták a szülőket az óvodapedagógusok. Hozzátette: a diósgyőri óvoda legalább olyan szerető és befogadó közeget biztosít a gyermekek számára, mint azt a felújítás alá került épületben korábban megszokhatták – hovatovább: ugyanazok a pedagógusok foglalkoztak a csemetékkel, akik a Stadion utcán. – A kivitelező és a MIÓVI szakmai stábja mindent megtesz azért, hogy a gyerekek mihamarabb visszamehessenek – emelte ki végezetül.

Városrész önkormányzati képviselője, Bazin Levente még december eleji sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy habár az óvoda munkálatai lezajlottak, az elkészült épület használatbavételi eljárása még zajlik. Mint azt akkor a képviselő hangsúlyozta: fontos, hogy a lakók teljes képet kapjanak a városban zajló beruházásokról, így arról is, hogy sok esetben nagyon lassan halad az ügyintézés az állami szerveknél, ez pedig sok esetben hátráltatja, csaknem ellehetetleníti a projekteket, azok befejezését.

Mint azt megtudtuk: a projekt kezdetétől heti rendszerességgel tartott intézményfejlesztési bejárást a kivitelező, a pályázati projektmenedzser, a műszaki szakfelügyelő és tagintézmény-vezető, akik szakmai észrevételeiket rendre megtették, az esetlegesen észlelt hiányosságokat szóvá tették.

A szakhatóságok által kiírt 11 pontból álló hiánypótlásból tízet már teljesített az önkormányzat. A fennmaradó egy esetében, a MIVÍZ által készített tűzcsap felülvizsgálati jegyzőkönyv helyett akkreditált szakértő által készített oltóvíz vízhozammérési jegyzőkönyv kiállítását kérte a Katasztrófavédelem. Ennek beszerzése a közigazgatási szünet miatt elhúzódott, de pótlása folyamatban van, ezt követően lesz kiállítható a használatbavételi engedély.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!