Ugrás a tartalomra

Újabb katedrális gyulladt ki Franciaországban

24.hu
Utoljára módosítva
2020. július 18. szombat 13:54
A Notre Dame egy részét elpusztító 2019-es tűzeset után ezúttal a Nantes városban található Saint-Pierre-et-Saint-Paul katedrális gyulladt ki szombat reggelre virradóra.

Pierre Sennes nantes-i ügyész szerint gyújtogatás állhat a szombat reggeli nantes-i katedrálistűz hátterében. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a tűz egyszerre három helyen kezdődött, ez utal arra, hogy valaki szándékosan okozhatott kárt – vélik az ügyészek.

A szombat reggel észlelt tüzet csak délre sikerült megfékezniük a tűzoltóknak, a károk jelentősek. A lángok között pusztult el a Szent Péter és Szent Pál katedrális több festett üvegablaka és 15. századból származó orgonája is.

Bár a tüzet sokan a párizsi Notre Dame tavalyi leégéséhez hasonlítják, a nantes-i tűzoltóparancsnok szerint még idejében megfékezték a lángokat ahhoz, hogy messze ne eshessen az épületben a Notre Dame-i esethez hasonlóan nagy kár, és bár az orgona megsemmisült, az orgonaerkély pedig annyira károsodott, hogy még akár össze is omolhat, a tetőt egyáltalán nem érték a lángok.

A katedrálist II. Ferenc rendeletére kezdték el építeni 1434-ben. 1971-ben egyszer már megkárosította tűzvész, de újjáépítették. Az öthajós katedrális belmagassága 37,5 méter, magasabb mint a Notre-Dame-é Párizsban. Itt látható II. Ferenc és felesége síremléke, amely Bretagne-i Anna rendelésére készült 1502 és 1507 között, ezek eredetileg egy másik templomban voltak elhelyezve, de a forradalom idején a város főépítésze darabokra szedte és elrejtette, 1817-ben állították fel újra, ekkor már a katedrálisban.

További hírek

Programok

-
Miskolc és környéke
-
Miskolc és környéke