Ugrás a tartalomra

Három napra kibérelhető a „nyugalom szigete" egy svéd erdő közepén

roadster.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 04. szerda 15:47
Három nap egy üvegfalú „szobában" az erdő közepén, és új emberként térhetünk haza – legalábbis a svédek ezt vallják.

Az ötlet a természetben barangolást imádó svédektől érkezett (van erre egy külön szavuk is, az allemansrätten), ami nem meglepő, hiszen Svédország lakatlan területei és százezer tava folyton az ismeretlen vidékek felfedezésére ösztönöz. Az északi népek pedig sokkal inkább szeretnek a szabadban lenni és rendkívül fontosnak tartják a természet közelségét – írja a Roadster.

Walter Osika és Cecilia Stenfors tanulmányt készített arról, milyen hatással van a természet az ember közérzetére. Az erdő közepén öt, lucfenyőből készült üvegkabint építettek, amelyekben a polcokon és a világításon kívül csupán egy  ágyat helyeztek el. A Dalsland környéki öt négyzetméteres kis üvegtetős házakba néhány napra beköltöztették a világ legstresszesebb foglalkozásait űzőket a londoni újságírótól kezdve a New York-i rendezvényszervezőig, akiknek a kísérlet ideje alatt tilos volt okostelefont nyomkodniuk.

Az eredmény megdöbbentő: 70 százalékos stressz- és szorongás csökkenést mutattak ki, a vérnyomásuk és a pulzusuk is helyreállt, továbbá a kreativitásuk is megnőtt.

A kísérletet ezt követően átültették a gyakorlatba, vagyis bárki lefoglalhatja a nyugtató kabinokat, ha egy kis lazulásra lenne szüksége.

Dalsland a Vänern-tó partán fekszik, Göteborgtól mintegy két órányi autóútra északra. Azt mondják, nincs még egy ilyen területe Svédországnak, ahol ennyi tó, csatorna, patak és folyócska lenne. A környéken nagyszerű túrázási lehetőségek is vannak, de hegyet mászni, evezni, horgászni is lehet, aktív kikapcsolódásra tehát tökéletesen alkalmas.

A 72 órára kibérelhető kabinok árába (nagyjából 207 ezer forint/fő) beletartozik többek között a welcome drink, a reggelik, az ebédek, a vacsorák, szauna- és wc-használat, a kiránduláshoz szükséges felszerelések, illetve evezés és horgászási lehetőség. És persze olyan megfizethetetlen élmények, mint amikor éjszaka az üvegtetőn át megpillantjuk a csillagokat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!