Ugrás a tartalomra

Erdészet és programozás egy legóversenyen

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 15. szerda 19:18
Látszólag két egymástól meglehetősen távol álló terület. A miskolci és Miskolc közelében tanuló általános iskolások bebizonyították ennek az ellenkezőjét. A Forester programozó verseny lényege az volt, hogy néhány erdészeti problémára legórobotok segítségével találjanak megoldást a gyerekek. A diákok ötletei a szakmai zsűrit is lenyűgözték.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

Hófehérke történetét alakították át a Szilágyi Dezső Általános Iskola diákjai. A gonosz boszorkány ezúttal azt nem bírta elviselni, hogy létezik nála jobb programozó. A gyerekek viszont bebizonyították, hogy tehetségesebbek. A projektbemutató az első feladat volt a Forester programozó versenyen. 

A megmérettetés legfontosabb elemei természetesen a legórobotok voltak. Szabó Zoárd már az óvodában elkezdett foglalkozni velük. Azóta már egy komolyabb szintet is elért, de a lelkesedése nem lankadt. - Szeretem a kihívásokat, nehezek a feladatok, de így is nagyon tetszenek.

A legórobotokkal kizárólag erdészeti problémákra kellett megoldásokat találniuk a gyerekeknek. Ilyen például az erdei szemetelés, a vadállatok téli etetése vagy az erdei források vizsgálata.

Bózsó Gyula, az Északerdő Zrt. Műszaki Osztályának vezetője elmondta, meglepődött a gyerekek tudásán. - Az előadások alkalmával saját fülemmel hallottam, hogy milyen háttértudással rendelkeznek, alig hittem el. Továbbá nagyon sokan például bevontak erdészeket a felkészülés során, és megkeresték erdész kollégáinkat, hogy az ötlet kigondolásában is szakmai segítséget kérjenek.

Ennek köszönhető, hogy a gyerekek nemcsak a programozás és az informatika terén nyújtottak kiemelkedő teljesítményt, hanem az erdőt is jobban megismerték.

A legórobotok a terepasztalokon mérték össze tudásukat. Ez volt a verseny utolsó része. A robotoknak összesen nyolc, valós erdei szituációt utánzó feladatot kell elvégezniük.

Szopkó Tibor, a Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke elmondta, a városvezetők fontosnak tartják a technikai fejlődés megismerését. - Mi a városvezetésben abban hiszünk, hogy azért fontos ez az innovatív verseny, mert a robotika már nem a jövőt jelenti,hanem itt van a mindennapjainkban.

A versenyt az Északerdő Zrt., a Miskolci Egyetem és az Agrárminisztérium támogatta, aminek helyettes államtitkára szerint a programozó verseny ötvözi a természetért való aktív cselekvést a 21. századi technológiákkal. - Másként tudnak gondolni ezek a fiatalok az erdőre innentől kezdve. Nemcsak azt látják benne, hogy megyünk a kisvasúttal, kirándulunk, sétálunk egyet, hanem egy csomó olyan lehetőség megnyílik előttük, ami a saját kreativitásukat is fejleszti és a saját ötleteiket megvalósíthatják. Én ezt már több hasonló rendezvényen láttam itt Miskolcon - nyilatkozta Nagy János.

A versenyre miskolci és Miskolc környéki általános iskolákból csaknem száz diák érkezett. 

További hírek

Olvasnivaló