Ugrás a tartalomra

Idén is nagyon izgalmas volt a Segélyhívó nyílt napja

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 11. kedd 16:07
Évente egyszer beengedik az érdeklődőket a Hatvanötösök útján található Miskolci Hívásfogadó Központba, ahova főleg iskolás csoportok érkeznek. Már gyerekkorban is érdemes megtanulni, hogy a segítség kéréséhez a 112-es számot kell tárcsázni.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

Már harmadszor rendezték meg a nyílt napot a Miskolci Hívásfogadó Központban. – Minden év február 11-én nyitjuk ki kapuinkat az érdeklődők előtt a 112-es egységes európai segélyhívó szám napja alkalmából – mondta Bóna Gyula rendőr alezredes, az intézmény osztályvezetője. – A kezdeményezést egy brüsszeli szervezet indította el, aminek hetven ország a tagja. Ahhoz, hogy az emberek megértsék, hogyan működik a segélyhívás rendszere, legjobb, ha ellátogatnak hozzánk, és személyesen megtapasztalják az itt folyó munkát. Az operátoraink ugyanis egy előszűrést végeznek, mikor felveszik a telefont, hogy vajon valóban szükséges-e a készenléti szervek értesítése és ha igen, melyiké – mondta Bóna Gyula, aki elárulta a legfrissebb statisztikát. – Az országban két ilyen központ létezik, Miskolcon 2014 óta. Összesen 27 milliószor csörgött a telefon, amiből valós segélyhívás 7 millió 200 ezer volt, információkérésre 3 milliószor használták, míg 16 millió egyéb, intézkedést nem igénylő hívás történt.

Az osztályvezető felvilágosított arról is, hogy naponta tíz-tizennégyezer hívás érkezik be a két központba, ahol száz munkatársuk dolgozik. – Pénteken keresett fel bennünket egy család Kecskemét mellől. Az apuka velünk tartotta a kapcsolatot telefonon, miközben világra segítette gyerekét az autójukban. Az operátor nyugtatta őt, míg kiérkezett a mentő. Vagy egy másik eset, mikor a hatéves kisfiú telefonált a 112-re, hogy az édesanyja összeesett, és segítsenek rajta, de azt nem tudta megmondani, hogy hol laknak. A létrehozott konferenciabeszélgetésen végül a rendőrök és a mentők egyszerre érkeztek ki a házhoz, aminek kertjében trambulin állt és kerítése csak félig volt készen – mesélte készségesen az osztályvezető.

A nyílt napon a gyerekek és az operátorok segélykérő hívásokat szimuláltak. A tizenkét éves Szabó Kevin Tiszalúcról jött, és azt mondta, neki nagyon tetszik ez a munka, mert izgalmas és segíthet másokon.

A tornateremben fegyvereket nézhettek meg a látogatók. Tóth Dániel, nyolcadikos, szikszói diák azt mondta, jobban tetszik neki valóban kézbe venni egy ilyen gépkarabélyt, mint a számítógépes játékban használni azt.

További hírek

Olvasnivaló