Ugrás a tartalomra

Hat elektromos autót kapott a kórház

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 17. hétfő 14:35
Fenntartói szempontból telitalálat a döntés – fogalmazott Révész János, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója azon a sajtótájékoztatón, amin az intézmény hat új, elektromos gépjárművét mutatták be.
Fotó: Mocsári László

Ennek a beruházásnak az a jelentősége, hogy hat olyan autóhoz jutott a kórház, aminek a beszerzése, a karbantartása minimális önköltséggel jár – nyilatkozta Révész János. – A kórházaknak a legnagyobb problémát mindig a különböző műszereknek a beszerzése jelenti, amik hat-hét év alatt elévülnek. Ha pedig mint céleszközt nézzük meg az elektromos gépjárműveket, szintén a legjobb választás volt. Intézményünknek ugyanis arra van szüksége, hogy kis térfogatú, kis súlyú eszközöket gyakran tudjon szállítani rövid távon. Ezek az kocsik tehát erre a feladatkörre tökéletesen megfelelnek – hangsúlyozta a főigazgató.

Révész János elmondta, az autókat a Magyar Állam Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósága adta. Breitenbach Sándor műszaki igazgató hozzátette, a beszerzésen kívül a karbantartást is vállalták, valamint négy elektromos gyorstöltő állomás telepítését. – Ezek márciusra valósulnak majd meg intézményünk és a Semmelweis tagkórház területén. Az új, elektromos gépjárműveknél 100 %-os energiaszint normál hálózatról 8-10 óra alatt érhető el, gyorstöltővel pedig 1,5-2 óra szükséges ehhez. Telephelyen belüli és intézmények közötti szállítási feladatokat látnak majd el: készenléti szakdolgozókat, orvosokat, gyógyszereket, műszereket és tartozékokat, laboranyagokat és -vegyszereket visznek el A pontból B-be – fogalmazott a műszaki igazgató, aki elmondta, húszéves kocsik is vannak, jellemzően 300.000 és 500.000 kilométeres futásteljesítménnyel. – Rövid távú használat során rendkívül környezetszennyezőek a benzinnel és a dízellel működő autók, nem beszélve arról, hogy rengeteg problémát okoz az üzemeltetésük és a karbantartásuk, mert javításuk nagy költséget ró az intézmény gazdálkodására.

Révész János számokat sorolt: 50 gépjárműve volt a kórháznak és hat tagintézményének. – Jelenleg tehát már 56-ról beszélünk. Ezek évente 700.000 kilométert tesznek meg, ami különösen nagy terhelés. Havi szinten átlagosan 3400 betegellátási feladatot látnak el, éves szinten mintegy 41.000 beteget szállítanak a telephelyeink között és intézményeinken belül. A gépjárműpark meglehetősen elavult volt, mikor a kórházakat összevonták. Ezért indítottunk el egy tervezett programot, aminek a keretében ezt meg szeretnénk újítani. 2019-ben egy esetkocsit, négy betegszállító járművet és egy kisbuszt vásároltunk. Most hat elektromos kocsit kaptunk. További fejlesztésként pedig szeretnénk még legalább egy mentő- és egy teherautót vásárolni, valamint további betegszállító járművekre lesz szükségünk. Én azt szeretném, ha öt éven belül a teljes gépjárműpark megújulna a kórház területén – összegzett a főigazgató.

További hírek

Olvasnivaló