Ugrás a tartalomra

Az avasi óvodában hivatalosan is zöldszívesek lettek a nagycsoportosok

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. március 21. csütörtök 16:10
Március 21. a Zöld Szív napja, ezen a napon avatták a legnagyobbakat zöldszívessé a MIÓVI – Leszih Andor úti óvodájában.
Fotók: Mocsári László

A gyermekek ünnepélyes avatását megelőzte egy hétpróba. Különböző feladathelyeken kellett a gyermekeknek a természeti értékek megőrzésével és a fenntarthatóságra törekvéssel kapcsolatos játékos feladatokat elvégezniük. Ezt követte a fogadalomtétel és a zöldszíves igazolványok átadása. Az igazolvány átadása előtt a gyerekek elmondták a fogadalomtételt. Majd egy zöld kendővel is megajándékozták őket, a kisebbeknek pedig átadták zöldszíves kis ajándékaikat, ezzel is buzdítva őket a zöld szív tíz pontjának megismerésére, betartására.

A MIÓVI – Leszih Andor úti óvodája a város zajától távol található. A természet közelsége meghatározza az intézmény arculatát. A helyi pedagógiai programban kiemelt szerepet kap a környezeti nevelés. A legnagyobb hangsúlyt a fenntarthatóság, a természeti értékek megismerése, védése és a környezettudatos szemlélet kialakítása kapja.

Az Avas kilátó lábánál, az Avasi arborétum szomszédságában, zöld övezetben minden feltétel adott ahhoz, hogy a környezeti foglalkozásokat az óvoda udvarán, vagy a közvetlen környezetükben tett séták során tartsák meg. Elnyerték az „Örökös Zöld Óvoda” minősítést is 2015-ben. A Zöld-jeles napok mára már teljesen beépültek az életükbe. ((Takarítás Világnapja, Állatok világnapja, Komposztálás Napja, Víz világnapja, Föld Napja, Madarak és Fák napja, Környezetvédelmi világnap).

Folyamatosan keresik a megújulás lehetőségét, az új partnerkapcsolatokat – mondta Kulcsárné Szabó Katalin, óvodapedagógus, zöld-óvoda koordinátor. Így találtak rá a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalomra. Egy civil egyesület, melynek jelképe egy zöld szív, aminek mosolygós arca van – tudatta az óvodapedagógus. Zöldszívesnek lenni olyan, mint egy nagy családhoz tartozni, melynek összetartó ereje a szeretet. Zöldszíves csoportok országszerte működnek óvodákban, iskolákban. Miskolcon egyelőre ez az első és egyetlen zöldszíves óvoda – tette hozzá. 

Mocsári László képgalériája

A legfiatalabb generációnak is szembesülnie kell a környezeti problémákkal és olyan tudatos szemléletmódot kell elsajátítania, amelyben alapvető a természeti értékek megőrzése és a fenntarthatóságra törekvés. A környezettudatos nevelés azonban ennél is több: számos más jótékony hatása is van a gyerekek fejlődésére, például javítja a problémamegoldó képességet és növeli a felelősségérzetet – vélekedett. 

A mozgalomhoz való csatlakozásukkal már zöldszívessé váltak, azonban a Zöldszíves Óvoda cím elnyeréséig még sok a teendő. De a befektetett energia megtérül, mert számos előnnyel is jár. Csak egy ezek közül: a szülők szívesebben viszik gyermekeiket a Zöldszíves Óvodába, ahol korszerű környezeti/természeti nevelésben részesülnek gyermekeik, mint más, hagyományos, egyéni sajátossággal nem rendelkező óvodákba – hangsúlyozta Kulcsárné Szabó Katalin. Hozzátette: ez volt az első zöldszíves avatásuk, még maguk az óvodapedagógusok is tanulják és ízlelgetik ezt az új kihívást, de már most tudják, hogy szeretni fogják. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!