Ugrás a tartalomra

DVTK - külső és belső erősítés is szerepel a 2024-es tervek között

dvtk.eu
Utoljára módosítva
2023. december 28. csütörtök 09:15
A DVTK az MLSZ "fiatalszabályának" és a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága akadémiai előírásának is meg fog felelni a jövő évben - hangzott el Bajúsz Endre sportigazgató év végi interjújában.
Fotó: dvtk.eu

A dvtk.eu honlapon olvasható beszélgetésben a sportigazgató az első csapat teljesítményének értékelése mellett a várható átigazolásokról is tájékoztatást adott. Hangsúlyozta, már az ősz beköszöntével egyre jobban felpörögtek az események, meghatározták az erősítésre szoruló posztokat, és az oda szánt profilokat, és felvették a kapcsolatot a kiszemelt labdarúgókkal, klubjaikkal és a menedzserekkel. 

- A szezonzáró mérkőzést követő sajtótájékoztatón Kuznyecov Szergej úgy fogalmazott, hogy mindegyik vonalba szeretne új arcot annak érdekében, hogy sikeres maradjon a csapat.

- Ez egy rendkívül hosszú és összetett folyamat, és ilyenkor már naponta többször egyeztetünk a vezetőedzővel. Középső védőt feltett szándékunk igazolni, amire rendelkezünk is a megfelelő anyagi fedezettel, hiszen Julien Célestine távozását követően csak három játékos marad ebben a pozícióban, pedig négy lenne az ideális. Elsődleges kiszemeltünk egy magyar játékos, ám másnak is megakadt rajta a szeme, és némi nemzetközi érdeklődés is mutatkozik, tehát nem lesz egyszerű dolgunk. De szemmel tartjuk a piacot, és a megfelelő időben reagálunk a fejleményekre. Kapus is érkezik, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia növendéke, Bánhegyi Bogdán ősszel a kooperációs kölcsön keretében Kazincbarcikán edzett, tavasszal viszont Diósgyőrben kezdi meg a felkészülést.
Rajtuk kívül még két-három érkezővel számolunk, de csak abban az esetben, ha lesznek távozók is, mert tartanunk kell magunkat a szoros költségvetéshez. A legnagyobb erősítés azonban reményeim szerint már ott van a diósgyőri öltözőben. Egyrészt bízunk Bárdos Bence visszatérésében, másrészt a DVTK hosszú távú érdeke azt diktálja, hogy Bényei Ágoston és Jurek Gábor több lehetőséget kapjon, ők pedig éljenek ezzel.
És ha egy kicsit előretekintünk, akkor az idő előre haladtával minél több miskolci, borsodi, a régiónkból származó fiatalt szeretnék látni az első csapatban. Ehhez kell a közös munka Kuznyecov Szergejjel és Simon Miklóssal akadémiai szakmai igazgatóval, és ehhez kérjük a szurkolóink segítségét is, hogy mindenben támogassák a csapatot, mert az építkezéshez idő kell.

- Nyáron nem jelentett túl nagy kockázatot a vérátömlesztés, ráadásul csupa külföldi játékos igazolása?

- Hívtunk magyarokat is, de arra jutottunk, hogy sokkal drágább lett volna őket kivásárolni az élő szerződésükből, mint szétnézni a világpiacon, márpedig tartani akartuk magunkat a költségvetési fegyelemhez. Jó képességű labdarúgók érkeztek, akiknek a többsége bevált. Utólag visszanézve kockázatos volt ennyi külföldit igazolni, de más út nem állt előttünk. Mindenki nagy lendülettel érkezett, Szergej pedig a habitusával belehajszolta őket a kemény munkába, a győzelmekbe. A vezetőedző kérésére a keret létszáma nem nő, inkább a minőségre mentünk rá. A posztriválisok általában jól oldották meg a helyettesítést, egyedül a középső védő posztja az, ahol feltétlenül erősíteni kell. 
A bajnokság elején nagyon gyorsan összeállt a csapat, sok munkával, nagy lendülettel stabil teljesítményt nyújtottak a srácok, és jöttek az eredmények is. Kiemelem, hogy ritkán látni olyan csapategységet, mint most a pályán és azon kívül. Nagyszerű támadó focit játszott a csapat, majd következett néhány vereség, de akkor is ragaszkodtunk a játékstílusunkhoz, utána pedig próbáltunk ismét egyenesbe jönni. Összességében elégedettek lehetünk a jelenlegi 7. helyezéssel. Az újonc csapat legnagyobb elismerése, hogy a rengeteg munkának köszönhetően egyszer sem szerepelt a sajtóban egy mondatban a DVTK és a kiesés szó. És biztos vagyok benne, hogy tavasszal is így lesz.

- A sportigazgató és a vezetőedző között szükségszerűen létezik egy szerepkonfliktus, mert míg utóbbi mindig a következő mérkőzést akarja megnyerni, addig előbbi hosszabb távra, akár évekre előre tervez.

- Az MLSZ Produktivitási szabályzata a 2003-ban, illet ezt követően született játékosok szerepeltetését premizálja. A Merkantil Bank Ligával ellentétben az OTP Bank Ligában nem kötelező szerepeltetni minden mérkőzésen a fiatalokat, de a DVTK költségvetésébe beterveztük az innen származó bevételeket is, így határozott szándékunk a szükséges "fiatalpercek" összegyűjtése.

- Jurek Gábor már a DVTK LSA-ról érkezett az első csapatba, és említetted Bánhegyi Bogdánt, de több akadémista is edzett hosszabb rövidebb ideig az első csapattal. Ők is szerepet kaphatnak?

- Az első csapat jó irányba tart, stabil az anyagi háttér, minőségi játékoskerettel rendelkezik, és kiváló stáb irányítja a csapatot. Saját akadémiánk, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia kiemelt intézmény, ami nem csak lehetőséget biztosít számunkra, hanem kötelezettségekkel is jár, aminek nem tudunk megfelelni hosszú távú gondolkodás nélkül. Fontos kiemelni, hogy Simon Miklós szakmai igazgató érkezésével már rengeteg változás történt, aminek látni lehet az első eredményeit is.
A napokban több egyeztetésen vettünk részt a Honvédelmi Minisztérium Sportért felelős Államtitkárságán a Labdarúgó Módszertani Központ vezetőjével, Liszkai Dezsővel és szakmai tanácsadójával, Szalai Ádámmal. A DVTK LSA megalapítása óta eltelt négy évben szinte minden tekintetben, pénzügyileg, infrastrukturálisan, szervezeti felépítésben, stb. sikerült megteremteni a hátteret, így jogos elvárás, hogy a produktumról is beszéljünk.
A módszertani központ iránymutatást fogalmazott meg, arra vonatkozóan, hogy hány fiatalnak (az akadémiai előírás definíciója szerint 2002-ben, vagy utána született labdarúgó) kell szerepelnie a saját első csapatunk mellett más élvonalbeli klubokban is, illetve további játékosokat kell kölcsönadni, a játékjogát értékesíteni, vagy kooperációs kölcsönbe engedni a másodosztályba. A szabályozás megalkotóinak szándéka szerint a "kiöregedő" labdarúgók kezét sem engedjük el, hanem egészen 26 éves korig premizálják a saját nevelésű játékosok szerepeltetését. Mindez egybecseng a saját célunkkal, hogy minél több jó minőségű, saját nevelésű játékos alkossa a DVTK első csapatának keretét. Ez nagyon nagy változás az akadémia, a klub és a játékosok életében is. Meg kell határozni az irányvonalat minden érintett bevonásával, gondolok az első csapat vezetőedzőjére, az akadémiai szakmai igazgatóra és a tulajdonos úrra is. Hatékonyabbá kell tenni a működésünket, és még több fiatalt kell eljuttatni az élvonalba.

- Visszatérve az akadémiáról az első csapatra, az őszi teljesítmény módosította a célkitűzéseket?

- A téli edzőtáborban jó pályákon, kiváló csapatok ellen zajlik majd a felkészülés, a keret tagjai még jobban megismerik egymást, még inkább előre lép a csapat. Amennyiben sikerül jól erősíteni, akkor a tabella első felében végezhetünk, de ismét leszögezem, hogy a feljutást követő évben az a legfontosabb, hogy stabilan bennmaradjon a DVTK.

- Mit vár 2024-től?

- Folytatni szeretnénk annak a stabil magnak a kialakítását, amire hosszú távon számíthatunk. Ehhez kellenek a már itt lévő minőségi magyar és külföldi játékosok, és az új igazolások, de fiatalokat is szeretnénk beépíteni az első csapatba. Belőlük kell egy olyan csapatot összegyúrni, amely akár meglepetést is okozhat mondjuk a Magyar Kupában, hiszen a DVTK szurkolói megérdemelnék, nélkülük most sem járnánk ott, ameddig eljutottunk.

További hírek

Olvasnivaló