Ugrás a tartalomra

Egész Lyukót bevonták a szemétszedésbe

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. november 09. hétfő 09:57
Bazin Levente és Deák-Bárdos Mihály képviselők szerint a hulladékügy a politikai nézetkülönbségek felett áll.

A szemétkérdés globálisan jelenlévő probléma, amit az olyan híres természettudósok is bolygónk egyik legsürgetőbb ügyének tartanak, mint Sir David Attenborough, aki több ízben hívta fel a figyelmet a Csendes-óceánon úszkáló, mintegy fél Európányi kiterjedésű szemétszigetre. Miskolc egyes részein is látványos gondokat okoz a szétdobált, illegálisan lerakott hulladék. A város 14-es és 16-os egyéni önkormányzati választóterületének határvonala nagyjából a Lyukóbányai úthoz igazodik. Általában ezen a részen is rengeteg szeméttel találkozhat, aki arra jár. Vannak, akik az üres telkekre hordják a kukájuk tartalmát.

Végh Csaba képgalériája

- Sokan adták el a házukat, az itt lakók egy része pedig gyakran használja ezeket a portákat szemetesnek – meséli érdeklődésünkre egy helybeli férfi. – A patkányok itt közlekednek, nappal is előbújnak, nem félnek semmitől.
 A szemétkérdés közös ügy, a két körzet ezért összefogott, átívelve a politikai nézetkülönbségeket, együtt próbálják megtisztítani a hulladéktól a Lyukó-völgyet.
- Tavaly tavasszal több, mint 160 köbméter szemetet sikerült összeszedni a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (MiReHu) és a Városgazda segítségével – árulta el lapunknak Deák-Bárdos Mihály, fideszes önkormányzati képviselő, aki az elmúlt két esztendőben évente tartott szemétszedési akciót. – Szerettük volna folytatni megkezdett munkát. Alpolgármester asszonnyal egyeztettünk az ügyben, de tavasszal – a járványügyi helyzet miatt – nem tudtuk megszervezni. Azonban úgy gondoltuk, mindenképp szükség van egy szemétszedő akcióra még az éven, mert Lyukóbánya számos részén tarthatatlan a helyzet.
Az önkormányzat létrehozott egy részvételi csoportot, akik segítettek a szervezésben: így szereztek zsákokat, kesztyűket és konténereket a munkához. 
- Bazin Levente képviselőtársammal – a képviselői alapunk terhére – 100 darab kesztyűt és ugyanennyi zsákot biztosítottunk a szervezőknek. Bízom abban, hogy ezzel a megmozdulással felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szemetelés helyett rakják kukákba a hulladékot az itt lakók. A legnagyobb probléma ugyanis az, hogy hiába szervezünk ilyen akciókat, ha állandóan újratermelődik a szemét – tolmácsolta gondolatait Deák-Bárdos Mihály.

Összefogtak a közös ügyért.

Tíz darab konténert tettek ki a városrész különböző pontjain. A mintegy 100 helyi önkéntes ezekbe gyűjtötte az összeszedett szemetet.
- Idén kibővült ez a kezdeményezés: közösen leküzdöttük a választókörzet határait és egész Lyukót bevontuk a szemétszedésbe – mondta el lapunknak Bazin Levente önkormányzati képviselő, aki szerint nagyon fontos érzékeltetni azt a helyi lakosokkal, hogy a felelős hulladékgyűjtés és a környezetvédelem mindenkinek a saját felelőssége. 
- Azt láthatjuk most, hogy az itt lakók szedik össze a saját lakókörnyezetükben összegyűlt szemetet. A lényeg tehát a közös felelősségvállalás. 

A két képviselő – a fentiek szellemében – egyenlő arányban, 50-50 százalék támogatással járult hozzá az ügy sikeréhez.

További hírek

Olvasnivaló