Ugrás a tartalomra

Elrajtoltak a kedvezményes zöld lakáshitelek, a bankoknál lehetnek különbségek

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 05. szerda 09:40
Megjelentek a kedvezményes kamatozású minősített zöld lakáshitelek a piacon, ám akadnak köztük különbségek - hívja fel a figyelmet a money.hu.

Mint a szakportál is rámutat, igényelhető olyan konstrukció, amelynél csak akkor jár a kedvezmény, ha a hitelfelvevő bizonyítja, hogy az energiatakarékossági kritériumoknak megfelel az adott lakás. Van bank, amelyik azonban enélkül is megadja a kedvezményt.

A hitelcélt tekintve is vannak eltérések. Egyes bankok alacsony energiafogyasztású lakás építésére, vásárlására adnak ilyen kölcsönt, de vannak olyan pénzintézetek, amelyek használt lakás felújítását is elfogadják hitelcélként.

A zöld lakáshitelből saját lakás megvásárlását tervezők számára jó hír lehet, hogy a felújítandó lakások iránti kereslet közel 50 százalékkal csökkent, szemben a felújítottakra jellemző 45 százalékkal. Így a korszerűsítendő állapotban lévő lakásoknál még erősebb lehet a vevők alkupozíciója. Emellett a befektetők számára is opció lehet a zöld lakáshitelből történő lakásvásárlás.

- Ahogy arra számítani lehetett, több bank is megjelent áprilistól a jegybanki kritériumoknak megfelelő Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek energiatakarékossági szempontokat előtérbe helyező, cserébe jellemzően kedvezményes kamatozással elérhető konstrukciókkal - írják. - Egyelőre a legjelentősebb lakossági ügyfélkörrel rendelkező bankok közül csak néhány kínál zöld MFL hitelt, jó eséllyel a későbbiekben bővül majd a kör. Többek között a CIB, az Erste, a K&H, a Takarékbankkal fúzióra készülő MKB és a Raiffeisen jelent meg a zöld lakáshitelével. A Magyar Nemzeti Bank minősítési rendszere miatt a konstrukciók feltételei részben megegyeznek, de vannak különbségek.

Van például olyan bank, amelyik új lakás vásárlása vagy építése mellett meglévő lakás korszerűsítésére is nyújt zöld lakáshitelt. Ugyanakkor vannak piaci szereplők, amelyek csak vásárlás esetén biztosítják a zöld lakáshitelt.

- "Szintén eltérő a gyakorlat a kamatkedvezmény érvényesítésében - mutat rá Korponai Levente, a money.hu vezetője. - Egyes bankok már az igényléskor biztosítják az alacsonyabb kamatot, a másik megoldás viszont az, hogy csak azután adják meg a kedvezményt, ha a hitelfelvevő igazolja, hogy az energiatakarékosságra vonatkozó feltételek teljesültek. Ez egyébként azt jelenti, hogy BB vagy annál kedvezőbb energiatanúsítvánnyal rendelkező ingatlant kell vásárolni vagy építeni a hitelből, illetve a korszerűsítés eredményeként az adott lakás el kell érje ezt a szintet”.

Közölte azt is, hogy a zöld lakáshitelek megjelenése mellett a bankoknak vannak különböző felújítási hitelei, amelyekre különböző mértékű, akár 1-2 százalékpontos kedvezményt nyújtanak.

Balogh László, a money.hu-val egy cégcsoportba tartozó ingatlan.com vezető gazdasági szakértője ehhez hozzáfűzte: az eladásra kínált, felújítandó állapotban lévő lakóingatlanok kedvezményes zöld lakáshitelből történő felújítása lehetőséget jelenthet a lakást saját célra vagy a befektetési céllal vásárlóknak egyaránt.

- A felújított lakások iránti kereslet ugyanis kevésbé esett vissza a felújítandókhoz képest. Előbbieknél 45 százalékos, utóbbiaknál majdnem 50 százalékos visszaesés látható. Így a felújítandóknál jelentősebb alkut érhetnek el a vevőjelöltek. Ennek a fordítottja igaz a befektetési célú vásárlókra, akik a felújított lakások iránti erősebb keresletben bízhatnak. Az érdeklődők 73 százaléka keres felújított vagy jó állapotú lakást. A befektetési célú vásárlók számára lényeges lehet az is, hogy a bérlők is inkább a jó állapotú és alacsony rezsivel fenntartható kiadó ingatlanok érdeklődnek. Emellett fontos, hogy a befektetési célú vevők is hozzájuthatnak a kedvezményes zöld lakáshitelhez - tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!