Ugrás a tartalomra

Európai művészfilmek a miskolci műértőknek

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 29. hétfő 16:10
Európai Panoráma: európai filmek vetítése a Miskolc Művészetek Háza Uránia és Béke Art Mozitermekben.

Februárban is folytatódik a CINE-MIS Nonprofit Kft. által üzemeltetett Művészetek Háza Uránia és Béke Art Mozitermében a korábbi években rendkívül sikeres Európai Panoráma elnevezésű egész éves programsorozat - írja közleményében a CINE-MIS.

A program keretében kizárólag európai művészfilmeket láthatnak az érdeklődők. Miskolc egyetlen art mozija hónapról hónapra a legújabb európai filmtermés legjavából válogatva állítja össze ezen programot.

Február 1-7. 17:00 - Béke Art Moziterem: Elrabolták 
olasz történelmi film, 134 perc, 2023 (12 éven aluliak számára nem ajánlott) 
Szereplők: Paolo Pierobon, Fausto Russo Alesi, Barbara Ronchi, Enea Sala, Leonardo Maltese

1851-ben Bolognában megszületett Edgardo Mortara, egy zsidó család hatodik gyermeke. A csecsemő néhány hónaposan súlyosan megbetegedett és nem javult az állapota, keresztény szolgálójuk pedig abban a hitben volt, hogy a gyerek haldoklik, ezért titokban megkereszteltette a csecsemőt, hogy ha meghal, tiszta lélekkel mehessen a túlvilágra. A gyermek később meggyógyult, ám évekkel később kiderült a keresztelés ténye. A korban zsidó család számára tiltott volt katolikus gyerek nevelése, ezért IX. Pius Pápa intézkedett, hogy a fiút vegyék el a családtól és a Vatikánban nevelkedjen tovább. A kétségbeesett szülők igyekeztek mindent elkövetni, hogy visszakapják a gyereküket.


Február 1-7. 19:30 - Béke Art Moziterem: Smoke Sauna Sisterhood 
észt-francia-izlandi dokumentumfilm, 85 perc, 2023 (16 éven aluliak számára nem ajánlott)

Az északi országokban úgy tartják, hogy a szauna több kikapcsolódásnál: az önmagunkkal való szembenézést segíti. Anna Hints rendezőnő lenyűgöző operatőri munkával elkészített filmje egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők teljesen kitárulkozva beszélnek a legféltettebb titkaikról, vágyaikról, traumatikus emlékeikről, miközben a szemünk láttára mosódnak el a test és lélek határai. A hipnotikus erejű dokumentumfilm a Sundance Filmfesztiválon mutatkozott be 2023-ban, ahol elnyerte a World Cinema szekció legjobb rendezésnek járó díját.

Február 1-7. 19:45 - Uránia Art Moziterem: A fattyú
dán történelmi film, 122 perc, 2023 (16 éven aluliak számára nem ajánlott) 
Szereplők: Mads Mikkelsen, Gustav Lindh, Amanda Collin, Søren Malling, Jacob Lohmann, Thomas W. Gabrielsson

1755-ben Ludvig Kahlen kapitány elindul, hogy teljesítsen egy lehetetlennek tűnő küldetést: meg akarja hódítani a zord, lakhatatlan dán vidéket. A férfi célja, hogy kolóniát építsen a király nevében. De egy könyörtelen helyi földesúr másképp gondolkodik és arrogánsan azt hiszi, hogy ez a föld kizárólag az övé. Kahlen keményfejű és úgy érzi, a király megbízása és saját elszántsága elegendő ahhoz, hogy sikerrel járjon. Az összecsapás elkerülhetetlennek tűnik a két fél között, a kapitányt ráadásul az érzelmei is fűtik, miután rátalál élete szerelmére. (Ida Jessen regényéből.)

Február 3-4. 14:30 - Uránia Art Moziterem: Táncterápia
angol családi vígjáték, 111 perc, 2017 (12 éven aluliak számára nem ajánlott)
Szereplők: Imelda Staunton, Joanna Lumley, Celia Imrie, Timothy Spall

A látszólag tökéletes és rendezett életet élő, ítélkezésre és sznobizmusra hajlamos Sandra nyugdíjba vonulása előtt nem sokkal felfedezi, hogy a férje viszonyt folytat a legjobb barátnőjével. Fényűző otthonát otthagyva bohém húgához költözik, aki egy rossz hírű lakótelepen lakik. A karót nyelt Sandra eleinte kibírhatatlannak találja új életét, azonban egy társastánc-tanfolyam mindent megváltoztat...

Az előadásokra jegyek foglalhatók a www.cinemis.hu honlapon vagy elővételben vásárolhatók a mozi jegypénztárában, nyitvatartási időben (minden nap 15:30-20:30 között a Rákóczi utca 5. szám alatt). CINE-MIS Nonprofit Kft.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!