Ugrás a tartalomra

Ezúttal a borító döntött

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 03. péntek 09:01
Közönségszavazás és szakmai vélemény útján hirdette ki a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a még júliusban beharangozott Kötve-fűzve – az Év Könyve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2021 verseny győzteseit csütörtökön.
fotó: Parai Roland

Mint arról korábban beszámoltunk, a 92. Ünnepi Könyvhét alkalmából a 2019-ben és 2020-ban megjelent köteteikkel egészen augusztus 16-áig tudtak nevezni a megyei kiadók és magánszemélyek. A győztes kiadványokat csütörtökön délelőtt leplezték le.  A 2019 után másodjára megtartott megmérettetés eredményét a háromtagú szakmai zsűri egyike, Varga Gábor, az intézmény általános igazgatóhelyettese ismertette.

– A díjazottak kilenc kiadó húsz könyve közül kerültek ki, melyeket az elmúlt hetekben a közönség is megtekinthetett, kézbe vehetett, nem utolsó sorban pedig voksukkal értékelhetett – mondta.

A kevésbé szokványos kihívás során a tartalom ezúttal teljes egészében háttérbe szorult. Az értékelés során kizárólag a könyv kivitelezését, megjelenítését, tipográfiáját, grafikai elrendezését, kötését, illetve egyéb fizikai aspektusait tartották szem előtt. Így nem meglepő, hogy a győztesek nem feltétlenül a „kimagasló kiadványok” közül kerültek ki, amelyre a nevezők sorából elsőre gondolni lehetett volna. A szervezők örömmel nyugtázták, hogy például szakkönyvekkel is pályáztak.

Varga Gábor összegzésében kiemelte: a közönségszavazatok megoszlásából az derült ki, hogy az olvasói igények ebből a szempontból is változatosak, emiatt is nehezen meghatározható, hogy kinek milyen borítású/kötésű mű nyeri el tetszését.

A díjazottak sora

I. helyezett: Bástya és Hajlék - 10 éves a magyar nyelv múzeuma (Á. Tóth és Barátai Produkciós és Reklámügynökség Kft.)

II. helyezett: Semmi beszéd, Nemes P. Ferenc (Kilátó Kulturális Egyesület)

III. helyezett: Álomutazás, Kakucsi Erzsébet (Irodalmi Rádió)

Közönségdíjas: Miskolc eltitkolt dombja, Nagy Attila (Á. Tóth és Barátai Produkciós és Reklámügynökség Kft.).

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!