Ugrás a tartalomra

A Fidesz az állami források után a fejlesztési támogatást is elveszi Miskolctól

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 03. péntek 15:39
A miskolci közgyűlés Velünk a Város frakciója közleményben reagált a hírre, hogy a kormány újabb forrásokat von el a várostól. A közleményt az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.
Fotó: Horváth Csongor

Az éj leple alatt egy újabb bátran kiadott kormányhatározatban a Fidesz az utolsó esélyt készül elvenni attól, hogy hasznos, értelmes beruházást támogasson városunkban. A kormány háborús veszélyhelyzetre hivatkozva lezárja a Modern Városok Programot, a vidéki városok fejlesztését. A döntés egyszerre cinikus és szimbolikus. Cinikus, mert a háborús veszélyhelyzet idején a kormány távközlési vállalatra, repülőtérre, félbe hagyott fővárosi ingatlanberuházásokra költi az adófizetők pénzét, melyek összértéke eléri a 2500 milliárd forintot, amennyit eddig összesen fordított a Modern Városok Programra. A döntés szimbolikus: a kormány nem akar modern városokat támogatni. Mit akar helyette? Mai hír, inkább a türk tanács terveit támogatja 100 millió euróval, azaz közel negyven milliárd forinttal.

A miskolciakat azért érinti hátrányosan a Fidesz-kormány döntése, mert a program egyetlen hasznos és értelmes fejlesztése került veszélybe, az elektronikus jegyrendszer bevezetése.  Hárommilliárd forintból valósulna meg a közlekedési vállalat összes járművén érvényes interneteléréssel beszerezhető jegyek és bérletek rendszere. A város már tízmilliókat költött az előkészítésére, kiépítésére, megindította a közbeszerzés eljárást, amely jelenleg is zajlik. Ha egy tollvonással kihúzza a kormány, ami a legvalószínűbb döntés, a várost jelentős anyagi veszteség éri, az elektronikus jegyrendszer sürgető kiépítésére pedig esélye sem marad a kormány több milliárdos forráselvonásai miatt.

A Velünk a Város frakció felszólítja a Fidesz helyi és országgyűlési képviselőit, bármi áron védjék meg a kormánynál ennek a fejlesztésnek a létrejöttét. Kiss János fideszes képviselő végre tegye magát hasznossá!  A Modern Városok Program általa felügyelt eddig 28 milliárd forintba került értelmetlen beruházásai, a félbe hagyott Diósgyőri vár, a fenntarthatatlan működtetésű Ellipsum fürdő után legalább egy projekt fűződhetne a nevéhez, ami nem a miskolciak kárára, hanem javára válhat. Ismét látni szeretnénk Csöbör Katalin fideszes képviselő optimista mosolyát, amit tavaly augusztusban tett közzé a városi fejlesztések urává vált Lázár János társaságában, miután a kormány miskolci beruházásairól egyeztettek. Győzze meg a minisztert arról, hogy a miskolciaktól ne vegye el a kormány annak a modern szolgáltatásnak a lehetőségét, amely megkönnyíti mindennapi életüket. A Fidesz képviselői számíthatnak a Velünk a Város frakció tagjainak támogatására, hogy egyszer bátran kiálljanak a miskolciak érdekeiért.

A kijózanító valósághoz tartozik azonban, hogy a miskolci fideszes képviselők legszívesebben arról posztolnak, kommentelnek Veres Pál polgármester bejegyzései alá, hogy semmi nem történt az elmúlt négy évben a városban. Azt persze módszeresen elfelejtik közzétenni, beismerni, hogy 12 év alatt nem sikerült elérniük a velük egyszínű kormánynál, hogy a Diósgyőri vár elkészüljön. Tizenkét év alatt egy rosszul tervezett, rosszul elkészített, az idegenforgalmi realitásoktól távol álló élményfürdőt sikerült kilobbizniuk, de befejezniük még azt sem. Egyelőre csak viszi a miskolciak pénzét, egészen pontosan évente közel 700 millió forintjába kerül a miskolciaknak a fenntartása. Ha ennyiben merül ki a „lobbitevékenységük” ereje, amit eddig láttunk, jobb is, ha csak annyit tesznek, hogy időnként elvisznek a külterületről egy-egy roncsautót, vagy összepakolnak egy zsák szemetet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!