Ugrás a tartalomra

Furmint Február Miskolcon, kóstolóval, jótékonysággal

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. január 31. szerda 18:22
A város egyik legelegánsabb boros programját hatodik alkalommal rendezik meg jövő hét pénteken a Népkerti Vígadóban, ahol közel negyven Tokaj-hegyaljai borászat mintegy kétszázféle borát kóstolhatja meg a publikum.
Fotó: Osztie Tibor

A „sétáló borkóstolón” a nagy borbirtokok mellett a családi pincészetek is képviseltetik magukat, amelyek Tokaj-Hegyalja legizgalmasabb furmintjait kínálják majd. A program a minőségi borok népszerűsítésére fókuszál, egyben a találkozás lehetőségét is kínálja a borászok és borkedvelők között. A furmint a tokaji borvidék jellegzetes szőlőfajtája, amely jól közvetíti a vulkanikus eredetű talaj sokszínűségét, számtalan stílusjegyet hordoz és fantáziadús borok készíthetők belőle.

A borkészítők szerint, ahány borász, annyiféle zamat, íz, illat. A fajta alkalmas arra, hogy a hazai és külföldi fogyasztók, köztük a miskolciak érdeklődését is felkeltse - hallhattuk a Furmint Február Miskolc programot beharangozó sajtótájékoztatón szerdán. Az egyik szervező, a Miskolci Borklub elnöke, Sándor Zsolt, aki a rendezvény miskolci elindításának ötletgazdája is egyben, elmondta, a felkért pincészetekből maguk a borászok jönnek majd el, hogy bemutassák az általuk készített borokat. „Egy kellemes, a pohárral a kézben sétáló, beszélgetős kóstolót szeretnénk rendezni a közönségnek, amihez a Furmint Február Miskolc egy megfelelő keretet ad, idén már hatodik alkalommal” – ismertette. 

Szabó Hajnalka a Füleky Tokaj Pincészet birtokigazgatója azt emelte ki, hogy mindig nagy örömmel jönnek Miskolcra, ebben az időszakban nem is szól másról az életük, mint a Furmint Február rendezvényekről, amelyeket több nagyvárosba is sikeresen elvittek már, Budapesten túl Varsóba, Londonba és Párizsba is, nagy sikerrel. A rendezvényt megálmodója, Kézdy Dániel indította hódító útjára mintegy másfél évtizede. 
„A borvidékünk fő fajtája a furmint, a mi családi pincészetünk hat település ültetvényein gazdálkodik, tizenegy dűlőn. A központunk Bodrogkeresztúron van, ahová nagy szeretettel várjuk a vendégeket Miskolcról is, hogy megkóstolják a száraz, a késői szüretelésű vagy akár az aszúborainkat” – mondta a birtokigazgató, aki elárulta, február kilencedikén egy 2021-es birtok furminttal, dűlőszelektált furminttal Tarcalról, illetve egy késői szüretelésű borukkal érkeznek Miskolcra. 

A program másik szervezőjének a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Irodának a vezetője Czikora Ágnes, a sajtótájékoztató koordinátora, a szót átvéve rámutatott, hogy így hallani Miskolc nevét, olyan nagy világvárosok mellett, mint London vagy Párizs, nagy büszkeség, és még inkább mutatja, mennyire különleges esemény lesz a Furmint Február Miskolc február kilencedikén, jövő hét pénteken a Népkerti Vígadóban. 

A Furmint Február azonban nem csak a jó borok kóstolásáról szól, hanem a szőlőtermesztést is elérő klímaváltozás kihívásaira is felhívja a figyelmet. Ahogy azt Varga Andrea Miskolc alpolgármestere elmondta, a saját kis családi szőlőjükben gazdálkodva is észrevették, hogy amíg bő évtizede még csak október végén kezdődött a szüret, ma már akár több mint egy hónappal korábban, szeptemberben el lehet kezdeni az érett fürtök begyűjtését. Ez mindenképpen figyelmeztető jel az éghajlat gyors változásáról, ami idővel akár a honos szőlőfajtáink, mint amilyen a furmint is, kihalásához vezethet. 

„A Furmint Február mára egy óriási értékévé nőtte ki magát a városnak. Az önkormányzat számára kiemelkedően fontos, hogy a jó hírünk épüljön az ilyen rangos események által is, feledtetve azokat a stigmákat, amelyeket sokszor – alaptalanul is – ráaggatnak Miskolcra. Ebben a gasztro- és borkultúra ápolása az egyik jelentős terület” – szögezte le az alpolgármester. Hozzátette, Miskolcnak van egy fontos küldetése az értékeink megmentésében. Azon túl, hogy felkarolják és bemutatják a gazdag kulturális, történelmi és gasztronómiai értékeit a városnak, azt is szeretnék megmutatni, hogyan lehet a jövőt is bebiztosítani magunknak és az utánunk jövőknek. 

Varga Andrea hangsúlyozta, Miskolc sem hagyhatja figyelmen kívül azokat a változásokat, amelyeket a világban tapasztalunk, különös tekintettel a gyorsuló klímaváltozásra. Ezért veszünk részt az európai 100 klímasemleges város misszióban is, amelyben vállalásokat teszünk, hogy kivédhessük az elkövetkező évek legnagyobb kihívásait. „Ha megváltozik a környezet, megváltozik a természet, a klíma, akkor könnyen lehet, hogy múlt időben kell majd beszélnünk a furmintról is. Azt szeretnénk, ha a közös felelősségünket felismerve, mindannyian megtennénk a szükséges vállalásainkat, amelyekkel az értékeink megőrizhetők. Erről szól a Cool Miskolc mozgósító kampányunk is, ahol minden miskolci vállalásokat tehet a klímaváltozás elleni fellépésért. A fontos értékeink, mint a furmint, a bor és a természeti környezetünk így őrizhető meg a jövő számára” – vallja az alpolgármester. 

Mint megtudtuk, ez a rendezvény mindig szól a jótékonyságról is. Ez alkalommal a Nő a Siker Alapítvány által működtetett Martin János Technikum, Szakképző Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola lesz a kedvezményezett, ahol több mint kétszáz látás- és hallássérült, autista és magatartásszabályozási gondokkal küzdő diákot tanítanak, egészen 26 éves korig. 
Az alapítvány kuratóriumi elnöke Matiscsák Éva elmondta, olyan szakmákat szeretnének ezeknek a fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű fiataloknak a kezébe adni, amelyekkel el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Ilyen például a pék, a fazekas vagy a szőnyegszövő. A tanulóik munkáiból egy kiállítást állítanak össze a Furmint Február Miskolc rendezvényre, amelyek eladásából befolyó bevételt és az adományokat, az iskola működésére fordítják. 
„Arra bíztatok mindenkit, hogy jöjjön el és nézze meg, milyen csodálatos dolgokat készítenek a tanulóink” – invitált a részvételre a kuratóriumi elnök.

További hírek

Olvasnivaló