Ugrás a tartalomra

Hiába drágultak a német használtautók, mégis nőtt az import

MTI
Utoljára módosítva
2024. február 05. hétfő 09:37
Januárban 9243 import használt személyautó került forgalomba Magyarországon, ami az egy évvel korábbihoz képest 13 százalékos növekedés, ám továbbra is jelentős a távolság a korábbi évek 10-11 ezres havi behozatali átlagától – közölte a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adataira hivatkozva hétfőn az MTI-vel.

Felidézik: 2022-ben még havi átlagban 10 500, egy évvel korábban pedig 11 ezer importált személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ám ez is eltörpül a járvány előtti években tapasztalt értéktől: a csúcsidőszakban, 2018-ban havonta átlagosan több mint 13 200 használt személyautót honosítottak idehaza.

A szakértők szerint nagyon megdrágult a használtautó-import, két év alatt közel 20 százalékkal nőtt a használt autók átlagára Németországban, amely a magyar használtautó-import elsődleges forrása.

Az elemzés szerint az év első hónapjaiban érdemi fordulat nem várható, viszont idén néhány százalékkal már ismét felfelé mozdulhat a behozott autók mennyisége. A keresletet növelheti, hogy az infláció visszaszorulásával a reálbérek ismét növekedésnek indulnak, így – amennyiben az euróárfolyam is kedvező szinten mozog majd –, többen választanak majd ismét a külföldi használt autók kínálatából. Arra azonban még hosszú évekre lesz szükség, hogy az import mértéke újra megközelítse az előző évtized végén tapasztalt szintet – írták.

Megjegyzik: a használtautó-import a teljes hazai használtautó-kereskedelemnek csupán egy kis szelete. Tavaly 106 ezer külföldről származó autó kapott hazai rendszámot, a belföldi átírások száma ennek közel nyolcszorosa, 825 ezer volt.

(A külső kép illusztráció)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!