Ugrás a tartalomra

Kibertolvaj: egy Mályiban élő nőnek közel nyolcmillió forintja vált köddé

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 13. szerda 13:54
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül nyomoz az online csalók után.

Csalás miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság ismeretlen tettessel szemben. Az elkövető február 28-án kicsalt egy Mályiban lakó sértettől közel nyolcmillió forintot - fogalmaz a hatósági közlemény.

Az álbankár telefonon kereste meg áldozatát, és közölte a sértettel, hogy gyanús műveletet észleltek a számláján, de közösen meg tudják akadályozni, hogy ne érje kár. A férfi, hogy kéréseit nyomatékossá tegye, azt mondta az asszonynak, hogy „a rendőrség is figyel minket, így el tudják kapni a csalókat”.

Az elkövető kérte a nőtől, hogy töltse le számítógépére az AnyDesk programot, majd lépjen be a netbankjába, illetve nyisson egy más névre szóló számlát, és utalja oda a pénzét, aminek eleget is tett.

Később az asszony az álbankár kérésére a kötvényeit is beváltotta, és szintén az új számlára helyezte el.

A csaló így megszerezte a sértett netbankos adatait, majd az összes megtakarított pénzét is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is: 

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! A pénzintézetek soha nem kérik a számlatulajdonosoktól ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során dolgozóik látják ezen adatokat!
  • A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek semmilyen átutalásra!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja Önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!
  • Amennyiben áldozattá vált, azonnal, késedelem nélkül értesítse számlavezető bankját, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról ITT.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!