Ugrás a tartalomra

Koronátlan király érkezett Miskolcra

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. április 07. csütörtök 17:26
Társat kapott a két közép-ázsiai gímszarvas tehén, akik 2016-ban érkeztek az állatkertbe. A bika Berlinből jött, és sikerült hamar beilleszkednie. Vele együtt már 3 példány van Magyarországon ebből a ritka fajból: mindhárom Miskolcon látható.
Fotók: Parai Roland

A közép-ázsiai gímszarvasok a világ legritkább szarvasai közé tartoznak. A legfrissebb becslések szerint kevesebb, mint 4000 egyede él vadon. Azonban – hála a különböző fajmentő törekvéseknek – már ez is jelentős előrelépés, hiszen az ezredfordulón 350 egyedre becsülték a fajta állományát.

- Magyarországon összesen három példány található: mindhárom itt, Miskolcon – közölte Veress Tamás gyűjteményvezető. 

A hatékony természetvédelmi erőfeszítések közé tartozik a közép-ázsiai gímszarvasok európai tenyészprogramja, melynek a Miskolci Állatkert is részese. Két tehén még 2016-ban érkezett Csehországból, a Chomutovi Állatkertből. Ők kaptak most társat a Berlini Állatparkból egy kétéves bika személyében, aki az érkezést követően könnyen beilleszkedett, hamar megszokta új lakhelyét. A bika most nagyon hasonlít a tehenekre, mivel az agancsát le kellett vágni, hogy a szállítás közben ne okozzon valamilyen sérülést magán. Az, hogy jól érzi magát Miskolcon, az alábbi videóból is jól látszik.

Szűkülő élettér

A a fajta természetes élőhelye Közép-Ázsia, pontosabban Kazahsztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Türkmenisztán, ahol elsősorban az Amu-darja és Szir-darja folyók ártéri ligeterdeiben honos. A két folyó között elterülő száraz, sivatagi, félsivatagi területek azonban egyre kevésbe kedveznek a szarvasoknak. A kevés alkalmas élőhelyeken lévő folyóvölgyi erdők irtása, valamint az állatok vadászata egyaránt veszélyezteti fennmaradásukat. Ám az elmúlt évtizedek során szerencsére a négy közép-ázsiai ország hatékony természetvédelmi intézkedéseket tett, aminek eredményeképpen állománya újra kezd megerősödni. Állatkertekben is igazi ritkaságnak számít, hiszen a nemzetközi tenyészprogram keretében jelenleg mindössze csupán 8 európai és közel-keleti állatkertben él mindössze 51 egyede.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!