Ugrás a tartalomra

„Kortársak fecniken”

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. május 13. szombat 15:22
Megjelent Feledy Gyula grafikusművész portrérajzait, és az arcképeket ábrázoló művészeket bemutató kiadvány, amely mintegy negyven évet felölelve idézi fel Miskolcot és annak kulturális életét.
Juhász Ákos képgalériája

Az „Értekezlet-rajzok avagy kortársak fecniken” című könyvet a Miskolci Galéria Kép mögött elnevezésű sorozatának keretében mutatták be május 12-én, egy nappal Feledy Gyula 95. születésének évfordulója előtt Miskolcon, a Feledy-házban.

A borsodi vármegyeszékhelyen alkotott művésznek több mint kétszáz grafikája maradt fenn. Ezekből a rajzokból harminc évvel ezelőtt maga a művész szervezett kiállítást. A kötet ennek a kiállításnak az anyagát dolgozza fel, amelyben Feledy Gyula kilencvenhét rajza idézi fel az olvasó előtt Miskolc dinamikus művészeti életét, a könyvben megjelenő művészek, művészettörténészek, publicisták, írók, költők portréin és életrajzain keresztül. 

A kiadvány mintegy kordokumentumként mutatja be azt a korszakot, amelyben Feledy Gyula alkotott és azt a nagyon széles kulturális hálót, amelyben élt. A művész a könyvben szereplők mindegyikével szorosabb vagy lazább kapcsolatot ápolt.

– Feledy Gyula az 50-es évek végétől nagyon sok program, rendezvény szervezésében vett részt, mozgatva a helyi kulturális életet, amelynek során sok emberrel találkozott, és számtalan értekezleten vett részt – mondta Hajdú Ildikó, a Herman Ottó Múzeum általános igazgatóhelyettese, a kiadvány szerkesztője. – S ha az értekezletek hosszúra nyúltak úgy kötötte le magát, hogy kis fecnikre lerajzolta a megbeszélés résztvevőit, hol vázlatosan, hol karikatúra-jelleggel, időnként részletekbe menően portrészerűen, vagy pedig izgalmasan, absztrakt módon megjelenítve. A könyv ezért is viseli az Értekezlet-rajzok, avagy kortársak fecniken címet. A harminc évvel ezelőtti kiállításának ugyanis ő adta ezt a nevet.

A könyv tartalmazza a Feledy Gyula által megjelenített személyek életrajzát is, melyeket Filip Gabriella Szabó Lőrinc-díjas újságíró írt meg.

– Az életrajzok több ütemben készültek el úgy, hogy gyerekekkel, hozzátartozókkal, családtagokkal tudtam beszélgetni. Azt igyekeztem kideríteni és kihangsúlyozni, hogy az adott személyt milyen személyes kapcsolat fűzi Feledy Gyulához, vagy Miskolchoz – mondta.

A Miskolcon alkotott Kossuth-díjas grafikus, festő, érdemes és kiváló művész 2010-ben bekövetkezett halála után hagyatékát unokája, Ferenc Marcell kezdte el gyűjteni és gondozni. Tőle tudtuk meg, hogy a kiadvány megjelentetése a Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria ötlete volt, amelyhez ő, a talált grafikákkal járult hozzá, és ő írta a kiadvány bevezető szövegét is, amelynek utolsó bekezdésében ekképp ajánlja az olvasók figyelmébe a kötetet. „Szívvel ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki ismerte és szerette Őt. Továbbá mindenkinek, akit érdekel, hogy miként hasznosít minden pillanatot, unalmas értekezletek haszontalan perceit egy Munkácsy-, valamint Kossuth-díjas grafikus, festő, érdemes és kiváló művész. Íme, egy kis szelet nagyapa munkásságából.”

További hírek

Olvasnivaló