Ugrás a tartalomra

Különleges csillagászati jelenségnek lehetünk a szemtanúi kedden

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 24. hétfő 14:13
A 2022-es év egyik legfontosabb csillagászati jelensége az október 25-ei részleges napfogyatkozás, mely Miskolcról is megfigyelhető lesz - hívja fel a figyelmet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a  Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló. A Hősök terén ingyenes távcsöves bemutatót tartanak.

Mint írják, a részleges fázist Magyarországon kívül Izlandon, Európában, a Közel-Keleten, Ázsia nyugati és középső részén, valamint Afrika észak-keleti részén lehet majd megfigyelni. Magyarországról nézve a napkorong 28-39%-át takarja ki a Hold korongja, keleti és északi irányba haladva nő a kitakarás mértéke.Legutóbb 2021-ben figyelhettünk meg részleges napfogyatkozást Magyarországról, legközelebb pedig 2025. március 29-én lehet majd megfigyelni hazánkból ilyen jelenséget.

- Ennek jegyében a miskolci Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló, a Miskolci Amatőrcsillagászok Észlelő Köre Egyesület és a Magyar Csillagászati Egyesület Miskolci Helyi Csoportja október 25-én ingyenes távcsöves bemutatót tart az időjárás függvényében a Hősök Terén - tájékoztatta lapunkat Leitner Zsolt, a csillagvizsgáló szakkörvezetője. - A jelenség Miskolcról 11:18 perctől  13:35 percig figyelhető meg. Ez alatt az idő alatt várjuk mindazokat, akik szeretnék biztonságosan, távcsöveken keresztül megfigyelni a jelenséget - tette hozzá. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!